skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ljubitelji drobne grafike

Ga. Darinka Žbogar direktorica Knjižnice Makse Samsa v Ilirski Bistrici, nas je nekaj domačinov sredi osemdesetih let, za katere je vedela, da cenimo drobno grafiko, povezala v obstoječe društvo EXLIBRIS SLOVENIAE v Ljubljani. Seveda je pri tem imel ključno besedo dr. Rajko Pavlovec dolgoletni tajnik tega društva. Uspešno smo povezali ljubezen do knjige z drobno likovno obliko ekslibrisa, ki sodi v opremo vsake knjige.

Seveda smo dejavnost kmalu razširili na zbiranje tudi tujih ekslibrisov, pridobivanje lastnih ekslibrisov pri domačih likovnikih, prirejanjem razstav in še posebej s spoznavanjem umetniške govorice teh malih knjižnih lističev prilepljenih v knjige. Vsak ekslibris ne govori le o lastniku knjige, pač pa tudi o lastnikovem  odnosu do knjige. Pridobili smo domače likovnike, tudi učitelje likovnega pouka na šolah in že so si tudi šolarji izdelali svoje eksibrise. Po nekaj letih smo že lahko organizirali razstave ekslibrisov posebej tistih, ki so jih izdelali učenci sami. V maju 1985 pa smo na pobudo društva že sprejeli organizacijo mednarodne razstave ekslibrisov, 26. držav iz celega sveta (tudi vzhodne Nemčije) Razstavljenih je bilo 400 umetniških ekslibrisov..  

Na sliki: Utrinek z otvoritve mednarodne razstave ekslibrisov v Sokolskem domu v Ilirski Bistrici, 17. maja 1985. Skrajno levo stoji zaslužna Darinka Žbogar. (Foto Emil Maraž).

Kar nekajkrat smo v Ilirski Bistrici gostili umetnika Karolyja Andruska iz Sente v Vojvodini, ki je ob   obisku oblikoval minijaturno grafično knjižico z brkinskimi motivi v tehniki lesoreza, sicer pa avtorja nad 4.000 ekslibrisov.

Prof.dr. Rajko Pavlovec 1932-2013 je po starih starših doma iz Kilovč, male vasice nad reko Reko. Njegov stric znani slikar – slovenski krajinar France Pavlovec (1897-1959) pa je rojen v Ilirski Bistrici. (vč)

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.