skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Karel Valentinič

KAREL VALENTINIČ (1843-1922)

Letos se spominjamo 100-letnice smrti kronista in šolskega ravnatelja Karla Valentiniča.

(op.: v nekaterih virih se pojavlja tudi oblika imena Karl)

Rodil se je l. 1843 v Laškem kot sin uglednega Laščana, župana in člana okrajnega šolskega sveta. Kot učitelj in nadučitelj je služboval v Žalcu in Hrastniku, l. 1886 je prišel v Laško. Bil je dober in izobražen pedagog ter zelo aktiven na številnih različnih področjih. Opravljal je funkcijo tajnika Turistično olepševalnega društva, bil je zbiratelj starin, lovec, sadjar in vinogradnik. Z okoliškimi učitelji si je zelo prizadeval za gospodarsko prosvetljevanje mladine. Tudi sam je  imel vinograd, po njem  je dobil ime tudi Valentiničev sadovnjak.

Leta 1889 je po naročilu Štajerskega zgodovinskega društva v Gradcu začel pisati krajevno kroniko. Le-ta je pisana v nemščini in v gotici. V kroniko je beležil pomembne podatke (npr. podatke vseh učiteljev v Laškem in okoliških šolah, vseh nameščencev, podatke o požarih, poplavah, kobilicah in drugih nesrečah itd.). V njo je nalepil ogromno člankov, samo nemških, ki pričajo, kako obsežna je bila publiciteta o Laškem. Članke je komentiral in dopolnjeval s fotografskim materialom. Zanimive so tudi nekatere manj pomembne navedbe, kot npr.: natančna vremenska kronika, podatki o sejmih, prireditveni programi, naročenost občanov na časopise (nemške in slovenske) in drugo. Slovenski zapisi v njej so samo: Valentiničev govor ob otvoritvi nove slovenske šole, krajši članek o nekem sejmu, članek iz l. 1916, ki govori o ognju, ki naj bi se pojavljal na Humu in naj bi dokazoval njegov vulkanski nastanek, ter nekaj slovenskih pesmi. Valentinič je kroniko pisal do l. 1922. Obsega pet knjig. Hrani jo muzej Laško. Prof. Viktor Vrbnjak (40 let je bil kot arhivist zaposlen v Pokrajinskem arhivu v Mariboru, njegove razprave odlikuje zgodovinska natančnost), je menil, da gre za najlepšo in najnatančnejšo kroniko tega časa na Štajerskem.

Leta 1907 je Valentinič odprl v svoji hiši na Aškerčevem trgu 10 privatni muzej, ki pomenil osnovo kasnejše Valentiničeve zbirke.

V domoznanski zbirki laške knjižnice hranimo 3 publikacije z ekscerpti (odlomki) iz Valentiničeve kronike, ki jih je l. 2014 prevedel dddr. Jože Maček. Njihovi naslovi so: Kramarski in živinski sejmi v Laškem od 1899 do 1921, Laško v letih 1893 do 1907 in Laško v letih 1902 do 1922.

V načrtu pa je tudi digitalizacija Valentiničeve kronike v izvirniku, ki bi bila tako dosegljiva na portalu dLib.si.

Vir: Metka Kovačič: Znani Laščani

Slikovno gradivo je last Muzeja Laško.

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.