skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

General Levičnik med šolarji v Jelšanah, 1965

V letu 1965 so bile priprave na prvi zbor prekomorskih brigad v Ilirski Bistrici v polnem teku. Pričakovali smo nekaj tisoč borcev – prekomorcev iz cele Jugoslavije. Ker je šlo za prvo takšno srečanje se je kazalo še bolj potruditi. Mesto je dobivalo novo lice. Vsak meščan je bil obvezen opraviti deset udarniških ur pri urejanju mesta. Nič ni bilo težko saj smo delali zase in za svoj kraj.

Predstavniki prekomorskih brigad so po mestu postavili nekaj spominskih plošč, ki naj bi pričale o zaključnih bojih na Bistriškem, urejali smo Hrib svobode, na vrhu hriba se je že kazal mogočen spomenik in grobnica borcem, ki so padli v teh krajih, delo akademskega, kiparja Janeza Lenassija. Žal spomenik ni bil dokončan in se je njegovo odkritje preneslo na naslednje leto.

V pripravah na veliko slavje prekomorskih brigad so nekateri pomembni funkcionarji prekomorskih enot obiskali tudi šole v občini in mladim pripovedovali o bojih, ki so jih bojevali za osvoboditev Jugoslavije in Ilirske Bistrice.

Na sliki:

Šolarji osnovne šole Jelšane, tedaj še OŠ Ivana Brozine Slovana, z imenom domačega prvoborca, so sredi maja 1965 gostili komandanta artilerije prekomorskih brigad, generala podpolkovnika Karla Levičnika. Učenci so se s svojimi učitelji in ravnateljem Stanetom Štembergerjem na levi ter Marjanom Stoparjem, org. sekretarjem občinske ZK na desni, zbrali na šolskem stopnišču in pričakali visokega gosta. Za spomin na ta dan je nastala pričujoča fotografija. (Foto Vojko Čeligoj)  193/vč

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.