skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Fotografija na steklo, M. Zirmann, Ilirska Bistrica. 1936

V Ilirski Bistrici, točneje v Trnovem, v današnji Gregorčičevi ulici št. 19 je Maks ZIRMANN v štiridesetih letih prejšnjega stoletja imel svoj fotoatelje, ob njem pa še papirnico (Cartolerijo). O njegovem delu je malo znanega. Njegov brat Jakob ZIRMANN je imel fotografski ateje v Postojni. Njegovi dediči v Postojni še danes nadaljujejo fotografsko tradicijo.

Maks Zirmann je pri odpiranju ateljeja v Ilirski Bistrici sledil bratovim izkušnjam računajoč na številno vojaštvo, ki je napolnilo nove vojašnice tudi na Bistriškem pa tudi na turistične obiske v bližnji Opatiji.

Fotografski atelje je imel na vrhu Brinškovega klanca v pritličju velike Severjeve stavbe z velikim napisom »FOTO  LUCE    M. ZIRMAN.«   Spredaj je ob vhodu v atelje imel še veliko izložbeno okno z reklamnimi fotografijami.

Osnovnošolci, ki smo tod hodili mimo smo kmalu odkrili, da so velika lesena vrata v zadnjem delu stavbe odprta in že smo pokukali kaj je na drugi strani. Fotografskega ateljeja tam že dolgo ni bilo več pač pa nas je presenetila velika količina fotografskih steklenih plošč postavljenih po koncu v dolžini kar nekaj metrov in nad njimi še ena ali dve vrsti.

Naš sosed Andrej Debevec  nam je pokazal, da se da z ozolit papirjem tudi dobiti pozitivno sliko. Bilo je zanimivo. Tekali smo na sonce s steklenimi ploščami na katere smo po »strokovnih navodilih« s ščipalko pritrdili ozolit papir, počakali smo nekaj minut in že smo dobili skromno sliko. Pred dvajsetimi leti so Severjevi pospravili te skladiščne prostore in novi lastnik mi je za spomin odstopil nekaj deset steklenih fotografskih plošč. Čeprav ne vemo kdo so na sliki, pa je vseeno na njih del domače fotografske preteklosti, da o ostalih vidikih fotografije niti ne govorimo!

Na sliki:  Skupina izletnikov, verjetno v Opatiji konec štiridesetih let. Foto Maks Zirmann

(333/vč)

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.