skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Črnodolska koča pod Snežnikom, 1000 m

Jadran Krašovec velik zbiralec snežniških razglednic in ima verjetno največjo zbirko le teh. Mnoge so

prava redkost in so zelo cenjene.

Pričujoča kolorirana razglednica črnodolske koče, ki jo je pridobil šele pred kakšnim letom je prav nekaj posebnega. Koča na sliki je še stara koča, ki je v tem času okrog leta 1912 bila last gozdnih upravičencev. Koristili so jo le tedaj, ko so lastniki prišli po svoj odmerek gradbenega lesa ali drv.

Kočo je naslednje leto odkupilo domače planinsko društvo, Ilirskobistriška podružnica SPD v želji, da koča postane društvena koča. Žal so ugotovili, da je v preveč slabem stanju in so jo podrli ter na njenem mestu v dobrem letu, leta 1914 postavili novo kočo. In prav letnica 1914 je s strešniki izpisana tudi na sedanji obnovljeni koči.

Bila je zadnja planinska koča zgrajena pred svetovno vojno v slovenskih gorah.

Na sliki: Na delovnem izletu v Črnem dolu pred kočo predsednik planinskega društva Miroslav Martinčič s svojo hčerko Elo pozneje poročeno Domladiš. Pripis »Kvartir Dr. Pantz in dr. Tomšič«; omenjeni imeni sodita med pomembne avstrijske uslužbence na Notranjskem, ki sta bila pogosta obiskovalca Črnega dola. Danes za kočo vzorno skrbijo Taborniki rodu Snežniških ruševcev. 214/vč

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.