skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Bistriški Sokoli v Pragi, 1948

Vojko Čeligoj, 4. nov. 2016

Obsežna sokolska dejavnost na področju telesne vzgoje je bila vedno usmerjena v obvladanje telesa in duha.  Znano sokolsko geslo »Zdrav duh, v zdravem telesu« to le potrjuje. Telesne vaje so se iztekale v skrbno pripravljene nastope o okviru društva, večih društev tudi v okviru župe ali na pokrajinskih nastopih.

Krona vseh nastopov pa so vsekakor bili nastopi na sokolskih zletih ali celo na vse sokolskem nastopu v Pragi, kjer so nastopali resnično najboljši telovadci, posamezniki ali moštva in se vsakih šest let kosali na sokolskem meddržavnem nivoju. Sokolski zleti so pomenili tudi veliko afirmacijo slovanskih narodov.

Člani Ilirskega Sokola iz Ilirske Bistrice so se zaradi neprijaznih prilik v katerih so delovali, žal udeležili le nekaterih vse sokolskih zletov.

Prvič je pet članov Ilirskega Sokola iz Ilirske Bistrice sodelovalo na VI. vse sokolskem zletu v Pragi leta 1912  (Josip Samsa, Viktor Tomšič, Vida Samsa, Jože Hrvatin in Ivan Tomšič). Sledila so leta svetovne vojne in razkosanje Primorske. Preganjanje sokolov, prepoved delovanja, zaplembo sokolskih domov in smrtno obsodbo.

Na X. vse sokolskem zletu v Pragi leta 1938 je bistriške sokole zastopal društveni prapor, ki so ga nosili slovenski sokoli. Sokol Evgen Štrancar, ki je tedaj v sokolski povorki nastopil kot član Sokola Bežigrad  je pripovedoval, da je napovedovalec predstavil bistriški sokolski prapor kot prapor  iz neosvobojenih dežel, kjer je sokolstvo celo prepovedano. Prapor je požel velik aplavz.

XI. vse sokolski zlet v Pragi je potekal šele leta 1948 po končani svetovni vojni. Čeprav ni bilo  Bistričanov je domače sokolsko društvo neuradno zastopala Bistričanka Bistrica Kranjec, kot članica Sokola Skopje. V Skopje je bila administrativno prestavljena njena družina z očetom Bistričanom Markom Kranjcem.  Na sliki, Praga, v dneh XI. vsesokokolskega zleta. Tri srednješolke sokolice iz skopske VII. gimnazije Josip Broz Tito  s spremljevalcem, so nastopile  v delegaciji Sokola Jugoslavije. Skrajna desna je 17-letna mladenka Bistrica Kranjec.

XIV. vsesokolski zlet v Pragi leta 2006. Zleta se je udeležilo štirideset Bistričanov in uživalo v nastopih 20.000 telovadcev. Začetek zleta je odprl predsednik Češke republike. Sokoli so očitno spet vzleteli, na Češkem imajo nad dvatisoč društev. Sokolska društva delujejo tudi v Avstriji, Ameriki, Avstraliji. Posodobljena vsebina Češkega sokola in nove metode dela spet privabljajo mlade in starejše v sokolske vrste, vendar vedno v duhu panslovanstva.  (128, vč)

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.