skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Perutninarstvo v Novicah

Za namizno pečenko so Brahma boljše nego Cochin

Josip Lenarčič je bil očitno zelo aktiven tudi na področju publicistike. Kot avtorja številnih strokovnih člankov ga najdemo tudi v tedniku Novice – gospodarske, obrtniške in narodne.

Kdor bode pa še dandanašnji resno pisal o kokoših?! Vrabci na strehah uže čivkajo, da je brez potrebe vsaka beseda o tem predmetu, ker iz te moke ne bode nikdar kruha. (op.1)

V 6. številki Novic, ki so izšle 6. februarja 1889, v rubriki Perutninarstvo prične s tem retoričnim vprašanjem predstavitev kokoši in njihovih sorodnic. V nizu člankov o perutninarstvu, ki jih s prekinitvami objavljali v letih 1889 in 1890, Lenarčič podaja nazorne opise številnih vrst, nasvete za vzrejo, ekonomske vidike kokošjereje, značilnosti oziroma razlike. Izpostavlja dobre nesnice jajc, na drugi strani pa opozarja katere kokoši imajo boljše meso:

Za namizno pečenko so Brahma boljše nego Cochin, ker imajo šibkejše kosti in okusnejše meso. Na Angleškem jih prav pogostoma rabijo za pečenko, zlasti mlade peteline …. (op.2)

Preberi več

Fotogalerija

Informacije o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke, ki zagotavljajo najboljšo uporabniško izkušnjo. Piškotki se hranijo v vašem spletnem brskalniku, v njih so shranjeni podatki o izbrani regiji, služijo za vodenje sej uporabnikov in podobno. Poleg tega nam omogočajo boljše razumevanje posameznih odsekov spletne strani, ki se vam zdijo najbolj zanimivi in uporabni.

Preko zavihkov na levi strani lahko nastavite vse vaše nastavitve piškotkov na teh straneh.

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2025 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.