Zemljevid
Župnija Litija je rimskokatoliška teritorialna župnija dekanije Litija nadškofije Ljubljana. Preberi več

Ustanovljena je bila 1. maja leta 1936. Prvi ustanovni župnik je bil Vinko Lovšin. Za njim so se vrstili naslednji: France Klopčič, dr. Ivan Merlak, Janez Kotar. Leta 1972 je v Litijo prišel župnik Tone Mastnik. Sedanji župnik je g. Pavel Okoliš.

Središče župnije predstavlja razširjena in prenovljena cerkev, ki stoji v centru mesta in je posvečena sv. Nikolaju (Miklavžu).

Farno žegnanje je na nedeljo po godu sv. Nikolaja (6. december).

Podružnici:

-        sv. Jurija, mučenca, v Podšentjurju - Pri Poganiku

-        sv. Katarine, mučenke, na Bregu

Vključuje župnije Dole pri Litiji, Hotič, Janče, Javorje pri Litiji, Kresnice, Litija, Peče, Polšnik, Prežganje, Primskovo na Dolenjskem, Sava, Sveta gora, Šmartno pri Litiji,  Štanga in Vače.

V župniji deluje več aktivnih skupin: skavtski steg Litija 1, mladinska skupina,  animatorji oratorija, Zbor sv. Nikolaja, Nikolajev dekliški zbor in Nikolajev otroški zbor.

religija

Andreja Štuhec