Življenje starega brežiškega mostu

Brežiški most, ki je v letu 2016 praznoval 110. obletnico obstoja, je nekaj posebnega. Železna konstrukcija najprej v dveh dolgih lokih in čez mogočen betonski steber premosti reko Savo, se nadaljuje nad travniki med Savo in Krko ter se v enem loku vzpne še čez zeleno Krko in konča ob regionalni cesti tik pod strmim breg.

Preberi več

Ko so ga leta 1906 izročili namenu, je bil železnobetonski most s 524 metri tretji najdaljši tovrstni most v Avstro-Ogrski monarhiji in menda največji na Balkanu. Mogočen 5 metrov širok objekt je preživel 3 vojne, potres leta 1917 in poplave, bil nekajkrat temeljito popravljen, večkrat obsojen na propad, a je preživel.

Ob brežiškem gradu in značilnem vodovodnem stolpu ostaja simbol mesta.

Sabina Stanič