skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Zbirka kipov šmarske Kalvarije v Muzeju baroka

Muzej baroka, odprt avgusta 2015, se navezuje na baročno Kalvarijo, ki se vije iz Šmarja pri Jelšah do cerkve sv. Roka na bližnjem hribu. Ponuja stalno razstavo 43 originalnih, več kot 260 let starih lesenih skulptur iz kalvarijskih kapel, s pomočjo video projekcije pa obiskovalca popelje tudi na ogled petih najlepših baročnih cerkva Obsotelja in Kozjanskega.

Preberi več

V muzejski postavitvi so kipi izvzeti iz konteksta skupin v kapelah, da lahko laže razumemo in dojamemo njihovo umetniško razsežnost. Originalne kipe lahko obidemo, se jih dotaknemo, si jih ogledamo in doživimo iz vseh zornih kotov, kar omogoča vpogled v kiparsko ustvarjanje v sredini 18. stoletja.  

Avtorica muzejske postavitve je Meta Hočevar, utemeljiteljica sodobne slovenske gledališke scenografije in dobitnica številnih nagrad in priznanj. Je prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo, s svojim delom pa se je proslavila tudi v tujini.

Hočevarjeva je sodelovala s projektantskim podjetjem Studio List iz Celja že pri načrtih za rekonstrukcijo župnijskega gospodarskega poslopja. Le to je namreč s pomočjo evropskih sredstev za regionalni razvoj in sredstev Občine Šmarje pri Jelšah dobilo novo poslanstvo in postalo muzej.

Viri:

Mihael Napotnik: Križev pot ob bregu sv. Roka v Šmarju pri Jelšah, v Mariboru 1913. Ivan K. Vreže: Šmarje pri Jelšah, Šmarje 1923. Sergej Vrišer: Sv. Rok nad Šmarjem pri Jelšah, Maribor 1971. Muzej baroka Šmarje pri Jelšah, Šmarje pri Jelšah 2015. Metoda Kemperl: Matej Vrečer, Šmarje pri Jelšah 2016.

 

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Kontaktne osebe

Mateja Žagar

Ključne besede

MUZEJI, RAZSTAVE, BAROK, CERKVENA UMETNOST, BAROČNO KIPARSTVO

Datum objave

04.10.2016 12:26

Zadnja sprememba

07.10.2016 09:39

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam