Zgodovina zadrečkega lončarstva

Od začetkov obrti pa do prve polovice 20. stoletje, ko je obrt izumrla, so lončarji ob Dreti poskušali dodatno zaslužiti in izboljšati slab socialni položaj. Gospodarsko stanje v vaseh, kjer se je lončarstvo pomembneje razvilo je bilo slabo. Poročilo gornjegrajske zemljiške gospoščine celjski kresiji iz leta 1779 pravi, da so lončarji brez zemlje in živine, zato se ne morejo preživljati z delom na kmetiji. Gospodarski položaj je dodatno bil ogrožen s strani posredovalcev z vprežno živino ter raznašalcev in prenašalcev, ki so izvažali in razpečevali lončarske izdelke ter izkoriščali obrtnike. V tem primeru lahko govorimo o pojavu vaškega proletariata. Lončarji ter gospoščina so se zavzemali za ureditev domače obrti po zgledu meščanskih obrti na stopnjo organizirane dejavnosti.