skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Črnolončarstvo in lončarske peči

Posoda »črnolončarjev« je bila temno sive in črne barve, v manjšem obsegu pa svetlo siva in opečno rdeča. Za svetlo sivo barvo so uporabljali smolo, ki so jo pred vžigom lončarske kope polili po lesu, kar je žgane izdelke obarvalo svetlo sivo. Za črno barvo so uporabljali smolnate iveri iz borovih štorov.

Preberi več

Lončarsko »kopo« (peč za lončene posode) so napolnili z ivermi in prižgali. Ob gorenju sta se sproščala dim in stopljena smola, ki je tekla po pravilno razporejenih loncih. Lončarske družine so svoje kope izdelale same.

V 18. stoletju so bili v Spodnjih Krašah registrirani lončarji Komar Jožef, Gornik Ivan, Komar Štefan, Tomaž Podrižnik, Juras Anton, Novak Luka, Majdič Mihael in Flajs Jakob, v Pustem Polju pa Oberštej Martin, Matevžovič Jožef, Jezernik Martin, Krefl Tomaž, Lovrač Martin in Partl Valentin.

Lončarji, ki so konec 18. stoletja delovali v Potoku: Tratnik Jakob, Venišnik Janže, Ignac na Tratah, Čendelak Anton, Anton u Grabnu, Mlinar Janže, Goričar Ignac, Novak Tomaž, Jakob Pavel, Mihael na Prodah, Prodnik Ignac, Omuk Matija.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Roman Mežnar

Ključne besede

OBRTNIKI, kmečka obrt, DOMAČE OBRTI, LONČARSTVO, lončarska proizvodnja, Zgornja Savinjska dolina, DOMOZNANSTVO

Datum objave

20.12.2018 12:42

Zadnja sprememba

20.12.2018 12:30

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam