Vrbovo je naselje v občini Ilirska Bistrica. Preberi več
Vrbovo je razpotegnjeno, deloma gručasto naselje v zahodnem delu Podgore, ki leži nad in ob cesti Ilirska Bistrica - Zabiče. Pod vasjo so na ravnini mokrotni travniki in njive.

V kraju je cerkev sv. Križa, zgrajena v 17. stoletju. Okno na južni steni prezbiterija ima vklesano letnico 1660. Glavni kamniti oltar je baročno delo iz 18. stoletja. Slika v glavni niši je delo idrijskega slikarja J. Raspeta iz leta 1869.

V vasi je bila včasih ljudska šola. Danes je v objektu bivše osnovne šole gasilski dom Prostovoljnega gasilskega društva Vrbovo.

Vir:
1. KRAJEVNI leksikon Slovenije.1995.Ljubljana : DZS.
2. Notranjska A-Ž: priročnik za popotnika in poslovnega človeka. 1999. Murska Sobota: Pomurska založba.

geografija

Tadeja Raspor