Vilma Bukovec: zapuščina Trebnjemu

Vilma Bukovec  se je rodila 27. 2. 1920 v hiši pod trebanskim gradom z naslovom Pod gradom 5. Njen oče, Ignacij Bukovec je bil gostilničar. Med slovenskimi opernimi pevkami posebno mesto. Začela je nastopati pred drugo svetovno vojno, ki je prekinila njeno umetniško delovanje. Nadaljevala je konec štiridesetih in v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja. Njena umetniška pot se je končala sredi osemdesetih in je torej trajala polnih štirideset let.

Za Občino Trebnje smo v Knjižnici Pavla Golie Trebnje v okviru občinskega projekta opravilii popis in digitalizacijo zapuščine. Knjižno gradivo, serijske publikacije in kartografsko gradivo smo inventarizirali (Zbirka Vilme Bukovec). Rezultat naših prizadevanj je urejena knjižna zbirka, katalogizirana v sistemu COBISS (z ločeno inventarno knjigo), razstava in digitalna zgodba na portalu Kamra. Na osrednji prireditvi, ki je potekala 28. 9. 2020, smo predstavili rezultate projekta in odprli razstavo izbranih predmetov iz zapuščine.

Trebnjemu je zapustila:

• 2 osebna dokumenta,
  • 4 osebne predmete (spominska knjiga, lastni knjižni ovitek, ura, skrinja),
  • 63 delov kostumov, oblek in pripomočkov za ličenje,
  • 12 priznanj, manjši obseg drobnega tiska, časopisnih izrezkov in korespondence,
  • 7 likovnih del in 3 skulpture,
  • 12 bogoslužnih predmetov in cerkvenih skulptur,
  • 43 uokvirjenih fotoportretov, album pogreba dr. Kambiča in nekaj osebnih fotografij,
  • 28 glasbenih tiskov in lastnih notnih zapisov,
  • 154 enot avdiovizualnega gradiva (13 videokaset, 7 avdiokaset, 2 gramofonski plošči, 128 cd plošč in 8 dvd plošč),
  • Okvirno 480 enot knjižnega gradiva, serijskih publikacij in zemljevidov.

Preberi več

Repertoar Vilme Bukovec je bil izredno velik. Segal je od vlog za dramski sopran do vlog za visoki lirski sopran. Na opernih odrih je v svoji karieri nastopila 1447-krat v 58 vlogah iz 48 različnih oper. Gostovala je v vseh opernih hišah nekdanje Jugoslavije. Zaradi zelo odmevnih nastopov na pevskih tekmovanjih v Toulousu in Verviersu je bila povabljena na avdicijo v pariško Opero Comique in milansko Scalo. Deset let je bila stalna gostja v Verviersu, Toulousu in še nekaterih francoskih opernih hišah. Samostojno je gostovala na Slovaškem, v Bolgariji in Španiji (Barcelona). Seveda je sodelovala na vseh gostovanjih ljubljanske Opere na Nizozemskem, v Belgiji, Franciji, Italiji, Avstriji, nekdanji Sovjetski zvezi in še kje. Z beograjsko Opero je leta 1958 gostovala v Wiesbadnu (Jaroslavna v Knezu Igorju) in leta 1959 v Parizu (Margareta v Faustu) in Lozani v Knezu Igorju.

Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja je bila članica jugoslovanske kulturne delegacije v Sovjetski zvezi in na Kitajskem, nato pa še članica žirije na mednarodnem pevskem tekmovanju v Moskvi leta 1957.

Ob vsem tem je pogosto nastopala na javnih koncertih v dvorani Slovenske filharmonije in ob različnih drugih priložnostih v Ljubljani in Sloveniji. Posebej je omembe vredno njeno sodelovanje na Dubrovniških poletnih igrah, kjer je večkrat nastopila, tudi v Verdijevem Requiemu pod taktirko Lovra pl. Matačića.

Vilma Bukovec je bila poročena z otolaringologom dr. Vinkom Kambičem. Bila sta ljubitelja različnih vrst umetnosti in zbiratelja umetniških del.

kultura

Patricija Tratar