skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Veliki tolminski punt

Tolmince so za puntarje označevali že najmanj od prve polovice 16. stoletja dalje. Takrat (1538–1557) je prišlo do prvega večjega vala uporov, ki so bili uperjeni predvsem proti cerkveni oblasti. Kljub prihodu Tolminske pod Habsburžane si je namreč dotedanji lastnik čedajski kapitelj še vedno prizadeval ohraniti čim več nekdanjih pravic, zaradi česar je prihajalo med fevdalci in kapitljem ter duhovščino in kmeti do stalnih sporov.

Preberi več
Do ponovnega upiranja je prišlo tudi v začetku 17. stoletja. Leta 1605 so se Volčani uprli tolminskemu glavarju Formentiniju, ki jim je zaradi neplačanih davkov zaplenil živino. Leta 1627 pa je prišlo do vsesplošnega upora zaradi novo vpeljanega davka na novine (na novo izkrčen svet), nadomeščanja tlake z denarnimi dajatvami ter nove mitnine na vino. Že takrat je bila ustanovljena tudi kmečka zveza, ki je za svoje delovanje pobirala poseben puntarski davek.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karla Kofol

Kontaktne osebe

Karla Kofol

Ključne besede

Gorica, Goriška, KMEČKI UPORI, kmečko življenje, KMETJE, Tolmin, tolminski punt, ZGODOVINA

Datum objave

22.01.2014 09:49

Zadnja sprememba

23.07.2018 12:59

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam