skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kljub temu, da je mlad podlegel bolezni, je ustvaril obsežen opus, ki je zelo dragocen za spoznavanje razmer, običaj, navad v Prekmurju na prelomu 19. v 20. stoletje.

Preberi več

Njegov opus obsega:

- pesmi (pripovedne, ljubezenske, kolednice in nabožne, svadbene, pivske, obsmrtnice, stanovske, razne);

- pripovedi (pripovedke, pravljice, legende, šaljivke, zgodbice, pregovori, reki),s katerimi je želel bralcem pri branju v publikacijah približati ljudsko izročilo v obliki leposlovnega in zabavnega berila.

 

Vse pesmi in pripovedi so napisane v prekmurščini s fonetičnimi zapisi, prav tako je v domače narečje prevedel mnogo člankov iz slovenskega knjižnega jezika, nemščine in madžarščine. Podpisoval se je z inicialkama Š. K., P. ali Dolenski Marko, Dolinec. Pisanje v narečju je izhajalo iz prizadevanja, da bi se preprost kmečki človek na tak način izobraževal ter spoznaval, ohranjal in negoval slovstveno bogastvo, ki ga je obdajalo.

Pripovedno bogastvo, ki ga je goreče zbiral, je objavljal v tedanjem prekmurskem periodičnem tisku, v Kalendarju Srca Jezušovoga, Novinah in Marijinem listu. Njegovi zapisi pa so segli tudi čez Muro, v Časopis za zgodovino in narodopisje, kjer so bili v letih 1910-1914 s pripombami dr. Karla Štreklja objavljeni pod naslovom Národno blágo vogrskij Sloväncof. To blágo je leta 1914 tudi samostojno izšlo.

Leto prej (1913) so bile izdane Narodne pesmi Vogrskih Slovencov (Števan Kühar in Ivan Jerič; I. snopič; 22 pesmi), istega leta pa je  priredil tudi Janežič-Sketovo Slovensko slovnico – naslovil jo je Slòvnica vogrsko-slovènskoga narȇčja, ki je ostala v rokopisni obliki. Vilko Novak je posthumno leta 1988 izdal Küharjev opus pod naslovom Ljudsko izročilo Prekmurja.

 

Literatura:

Novak, V. Števan Kühar. V: Izbor prekmurskega slovstva. Ljubljana: Zadruga katoliških duhovnikov, 1976, str. 171-173.

Novak, V. (ur.) Ljudsko izročilo Prekmurja / [zapisal Števan Kühar]. Murska Sobota. Pomurska založba, 1988.

Fotogalerija

Informacije

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Ključne besede

LJUDSKE PESMI, SLOVENSKE LJUDSKE PRIPOVEDKE

Datum objave

21.08.2017 11:49

Zadnja sprememba

21.08.2017 11:48

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam