Udarila je reforma

Leto 1965 je bilo zaznamovano z vr­sto dogodkov doma in po svetu. Med­tem ko se je sovjetski kozmonavt Aleksej Leonov prvič "sprehajal" po vesolju in ko smo v domovini načr­tovali gospodarsko reformo ter odpra­vo okrajev, je Celjski tednik prazno­val že dvajseti rojstni dan.

Preberi več
Že v prvi številki je glavni urednik Rudi Lešnik z velikim optimizmom naznanil no­vo leto, ki so ga pri tedniku pričeli z rekordno naklado 19.500 izvodov (Delo je imelo na Celjskem v tem ob­dobju 10.542, Večer pa 7089 naroč­nikov). »Celjski tednik še nikoli ni do­segel tako visoke naklade«, je ured­nik sporočil svojim bralcem. Čeprav so se soočali s velikimi finančnimi težavami, se je Celjski tednik pred­stavil v novi obliki in s pestrejšo vse­bino.
Kaj kmalu se je pokazalo, da je bil optimizem uredništva le nekoliko pretiran, kajti nov izdajateljski svet pri ustanoviteljih nikakor ni mogel zagotoviti dovolj sredstev za brez­skrbno izdajo tednika. V takšnih okoliščinah so se povsem normalno porajale težnje, da bi časopis prodajali po ekonom­skih cenah, kar pomeni, da bi morali ceno dvigniti vsaj za dvakrat; s 30 na 60 dinarjev. To pa je bilo za naročni­ke in oblast v tem obdobju po­vsem nesprejemljivo.
Do podobnega zaključka so prišli člani Društva novinarjev Slovenije, ki so jeseni 1965 v Kranju na posvetova­nju o materialnih vprašanjih lokalnih listov. Razprava, v kateri je sodeloval tudi takratni predsednik Društva novinar­jev Slovenije Franc Šetinc, je poka­zala, »da bi bila materialna osamo-
s­vojitev pokrajinskih glasil v prehodu na ekonomske cene možna, da pa bi pomenilo to v bistvu komercializaci­jo, ki z družbeno političnega stališča ni sprejemljiva ...«
»Jasno je, da bi v takem primeru lokalni tisk izgu­bil svojo osnovno funkcijo«,  je v po­ročilu s posveta zaključil takratni od­govorni urednik Celjskega tednika.