skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Trg Svobode in spomenik NOB

Trg svobode je sicer novejši mariborski trg in se nahaja ob robu mariborskega mestnega jedra. Ko so v začetku 19. stoletja zasuli grajski obrambni jarek, so na tem mestu uredili grajski vrt. Zaradi povečanega obiska sejma na Slomškovem trgu je občina začela razmišljati o novem trgu. V ta namen je odkupila zemljišče grajskega vrta in uredila trg, ki je nosil ime Sophien Platz po grofici Sofiji Brandis. Po 1. svetovni vojni je trg dobil današnje ime.

Prvi konkretni pogled na današnji Trg svobode se na razglednici pojavi že pred letom 1900. Seveda je poimenovanje motiva identično njegovi vsebini: die Burg – Grad.

Preberi več

Na trgu po letu 1975 nič več ne prevladuje grajska stavba. V ospredje stopi bronast spomenik NOB, delo Slavka Tihca. Trg s spomenikom NOB v 80. letih 20. stoletja tako dobi nov pomen. V 80. in 90. letih spomenik postane sestavni del izbranih poudarkov mesta. V pogled z vzhoda ali zahoda se po letu 1975 zmeraj ujame spomenik.

Motiv modernega spomenika pred grajsko stavbo daje poudarek spoštovanju preteklosti in vrednot NO in hkrati prikaže odprtost za drzne likovne in arhitektonske rešitve v mestu.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Gabrijela Kolbič

Ključne besede

MESTNI TRGI, Trg svobode, Javni spomeniki, NOB, Maribor, Tihec, Slavko

Datum objave

29.01.2021 09:54

Zadnja sprememba

28.01.2021 14:20

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam