Telovadni trg se danes imenuje Trg Battisti

Preberi več

Najbolj znana stavba na trgu je nekdanji sedež Društva gimnastike, sabljanja in petja (Societa di Ginnastica, Scherma e Canto), kjer se je od leta 1869 naprej zbirala italijanska mladina. Poleg športnih in kulturnih namenov je bilo društvo (kot velika večina takratnih športnih društev) močno prežeto z nacionalnimi idejami in gonilna sila pri uveljavljanju italijanske narodnosti v Gorici.

Na trgu se je nekoč nahajal hotel prve kategorije Sudbahn. Hotelska stavba je bila zgrajena med leti 1872 in 1876 za držino Mels-Colloredo, po načrtih goriškega arhitekta Alessandra Picha. Leta 1891 je stavbo odkupila Družba južne železnice in jo spremenila v hotel za bogate turiste, ki so se v mesto od leta 1906 lahko pripeljali po bohinjski progi. Najbolj znan gost hotela je bil prestolonaslednik Franc Ferdinand. Danes je v stavbi vojašnica.

Irena Tul

Irena Tul