Zemljevid  

Štefanija Muhar - Glasba in ples, kino in gledališče

Vsebino predstavlja zgodba Glasba in ples, kino in gledališče, ki jo je napisala Štefanija Muhar in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih zabavali.

Preberi več

Avtorica se spominja časov, ko delo in zabava nista bila strogo razmejena, in ugotavlja, da je bilo včasih polje zabave dosti bolj domiselno in družabno od današnjih dni. Glasba in ples sta bila v preteklosti na Jesenicah tesno povezana z življenjem mesta. Tu se je veliko in dobro plesalo. Poleg tega je mesto slovelo po odličnih glasbenikih in pevcih, ki so v gledališču igrali operete. Gledališke igre so uprizarjali v gledališču in na različnih prizoriščih na prostem. V nadaljevanju avtorica podrobneje opiše jeseniško godbo na pihala, njihove nastope in tradicionalno prvomajsko budnico. Živ je tudi spomin na skupna silvestrovanja, katerih nadaljevanje so tradicionalni novoletni koncerti. Zelo prijetna oblika druženja so bili pikniki godbenikov in družinskih članov, vrhunec pa njihova letovanja na morju. Opisala je tudi skeča Tiha roža in Pastirček, pri katerih so sodelovali tudi družinski člani. S pesmijo, ki pripoveduje o tem, kako so se godbeniki zabavali na letovanju v Crikvenici, avtorica zaključuje svojo pripoved. Dokument vsebuje tudi fotografijo godbenikov na oddihu v Crikvenici, ki je last Pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Kontaktne osebe

Nataša Kokošinek

Ključne besede

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA

Datum objave

21.05.2020 10:52

Zadnja sprememba

27.03.2020 10:25

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam