Zemljevid  

Stari most 1924-1934

Zgodovina in življenje mariborskega Starega mostu v letih 1924-1934

Preberi več

V letih 1924-1934 so časopisi poročali:

Mariborski državni most

V »Mariborskih nedeljah« je »Jutro« že ponovno naslikalo divne panorame, ki jih nudi razgled z državnega mostu v Mariboru. Divni so zimski večeri na tem mostu, čarobne so pomladne fantazije, ko pada mrak iz Dravske doline na splave, ki počivajo globoko pod mostom pri mariborskih Benetkah. Roke umetnika še čakajo večerne zarje nad temnim Pohorjem in solnčni vzhodi izza Slovenskih goric, ki dan na dan vžigajo novo hrepenenje daljnih lepot. Na severnih obronkih gleda iz solnčnih vinogradov avstrijska meja,  nad strehami srednjeveškega »lentplaca« pod mostom krožijo golobi. Čez cesto državnega mostu pa hiti skoro velemestno življenje z uradniki, industrijskimi delavci, vozovi in avtomobili ob električnih lučkah.

Jutro, 25. februar 1926, str. 3, 4

Zopet stanovalci pod mostom

Kakor lani ob tem času tako imamo tudi letos stanovalce pod mostom. Revež, ki se je lani z veliko družino zatekel pod državni most, je bil državni upokojenec in invalid, letos je pa državni uslužbenec, kovač državne železnice 57 letni Ivan Želé. Lanski revež z bolno ženo in malimi otroki je prebival pod mostom na levem bregu. Ivan Želé s soprogo Marijo in 18letnim Alojzom se je pa naselil na desnem bregu menda zato, da ima bližje v službo, s katero si ne more pridobiti človeka dostojnega prebivališča. Želejeva družina je  bila deložirana v pondeljek iz Beraničeve hiše Pod mostom št. 18. – Kakor običajno, je bilo tudi tokrat vse v redu: odpoved, deložacija, vsi so tudi vedeli, da reveži nimajo kam iti, ker je v Mariboru še vedno veliko pomanjkanje stanovanj. Tudi prošnje za odlog do ureditve stanovanj v barakah mestne občine niso pomagale. Odpovedalo se je, izposlovala se je deložacija in s tem je stvar »rešena«. Revna družina je šla pod most. Prej je bila vpisana  pod številko 18 Pod mostom, sedaj je pa – pod mostom brez številke. Lepa ironija – bi človek rekel, če ne bi bile razmere prežalostne, obupne …

Mariborski »večernik« Jutra, 6. junij 1928, str. 2


Aeroplan pod mariborskim mostom

Aeroplan je danes že nekaj vsakdanjega. Kakor se vedno bolj udomačuje, imajo ga  že bogatejši zasebniki in »letajo z njim po zraku«, tako zahteva vendar za vodstvo dobro izvežbanih mojstrov. V jeseni l. 1929 je bilo v Mariboru in še okoli Ptuja in Celja videti skoro vsak dan aeroplane. Kako drzni so bili ti »tiči«, nam kaže slika. – Žalibog se je pilot (vodja aeroplana), ki je letel pod mostom skozi, pozneje tragično ponesrečil.

Slovenski gospodar, 1. januar 1930, str. 3

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Vlasta Stavbar

Spletni naslov

www.ukm.um.si

Ključne besede

MOSTOVI, stari most, Maribor, ZGODOVINA

Datum objave

03.12.2014 15:47

Zadnja sprememba

17.01.2019 12:29

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam