Spominska obeležja NOB v litijski okolici

Dne 9. maja 1945 se je končal štiriletni boj, ko je okupator moral zapustiti našo deželo in po celotni Evropi se je končala 2. svetovna vojna. Prišla je težko pričakovana svoboda in veselje ob zmagi. Dolga leta smo na ta dan praznovali Dan zmage. Uveden je bil leta 1967 na ukaz Vrhovnega poveljnika oboroženih sil in ministra narodne obrambe FNRJ (Josipa Broza - Tita).

Preberi več
Partizanski boj je prvič v zgodovini združil ves slovenski narod na vsem slovenskem narodnostnem ozemlju. V Litiji in okolici se ni razlikoval od borb in uspehov v drugih krajih Slovenije.

Sam kraj Litija je predstavljal važen povezovalni člen med Ljubljano, Dolenjsko, Gorenjsko in Štajersko. Posebnosti upora proti okupatorju so bile partizanske akcije ob reki Savi, ki so jo morali vsako noč premagovati partizanski brodniki in kurirji. Strateški pomen Litije skupaj z železniško progo so z velikimi napori prekinjali minerji, ko so minirali most in predor v Pogoniku. Povezanost partizanov s terenom, vasmi in samo Litijo ter enotnost prebivalstva sta okupatorju preprečevali organizirati pomembnejše protiosvobodilno gibanje.

Litija, SVETOVNA VOJNA 1939-1945