Zemljevid  

Spominska obeležja NOB v litijski okolici

Dne 9. maja 1945 se je končal štiriletni boj, ko je okupator moral zapustiti našo deželo in po celotni Evropi se je končala 2. svetovna vojna. Prišla je težko pričakovana svoboda in veselje ob zmagi. Dolga leta smo na ta dan praznovali Dan zmage. Uveden je bil leta 1967 na ukaz Vrhovnega poveljnika oboroženih sil in ministra narodne obrambe FNRJ (Josipa Broza - Tita).

Preberi več
Partizanski boj je prvič v zgodovini združil ves slovenski narod na vsem slovenskem narodnostnem ozemlju. V Litiji in okolici se ni razlikoval od borb in uspehov v drugih krajih Slovenije. 
 
Sam kraj Litija je predstavljal važen povezovalni člen med Ljubljano, Dolenjsko, Gorenjsko in Štajersko. Posebnosti upora proti okupatorju so bile partizanske akcije ob reki Savi, ki so jo morali vsako noč premagovati partizanski brodniki in kurirji. Strateški pomen Litije skupaj z železniško progo so z velikimi napori prekinjali minerji, ko so minirali most in predor v Pogoniku. Povezanost partizanov s terenom, vasmi in samo Litijo ter enotnost prebivalstva sta okupatorju preprečevali organizirati pomembnejše protiosvobodilno gibanje.
 

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Kategorije

zgodovina

Ključne besede

Litija, SVETOVNA VOJNA 1939-1945

Datum objave

29.11.2017 11:19

Zadnja sprememba

22.12.2017 11:11

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam