Zemljevid
V neposredni bližini mosta stoji spomenik NOB, ki ga je zasnoval arhitekt Jože Plečnik v letih 1950 do 1951. Postavljen je bil leta 1951 v spomin padlim borcem in talcem iz Litije, Brega in Podšentjurja. Preberi več

Arhitekt Jože Plečnik je s sodelovcema Tonetom Bitencem in Jožetom Kregarjem pripravil tri variante spomenika na treh različnih lokacijah v mestu Litija. Na podlagi javne razgrnitve in ankete je bila izbrana lokacija na Trgu svobode. Zgrajen je v obliki stebra na masivnem podstavku, obdanem s štirimi kamnitimi struženimi konfini. Steber je sestavljen iz polkrožnih klesancev razporejenih v obroče z imeni padlih. Na vrhu je masiven kapitel korintskega tipa s stiliziranim rastlinskim okrasjem. Iz kapitela raste stebriček s psevdojonskim kapitelom in plamenico. Spomenik obdaja pravokotna peščena ploščad, omejena s podpornim kamnitim zidom z vrsto stebričkov na vrhu. Iz kraškega kamna ga je izklesal kamnosek Jakob iz Vodnikove delavnice.

Erna Jurič

Litija, NOB, SPOMENIKI