skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Šivalni stroji iz Mirne

Tovarna Šivalnih strojev Mirna je v okviru različnih podjetij delovala od 1954 do 1989. V Krajevni knjižnici Mirna je postavljena stalna razstava z originalnimi fotografijami, dokumenti in šivalnima strojema.

Preberi več
V drugi polovici prejšnjega stoletja je na Mirni kot meteor zablestel gospodarski fenomen z imenom "Tovarna šivalnih strojev". Tako, kot se je pojavil, relativno kmalu tudi ugasnil in se pomešal med druge gospodarske pojave v tistem času. Ostal pa je živ spomin, ki ga nosijo še živeči akterji te zgodbe.
 
V TSŠ Mirna se je v  nekaj letih po ustanovitvi zaposlilo več kot dvesto kovinarjev, strojnikov, finomehanikov in tako imenovanih "tavžentkunstlerjev". Prihajali so iz vseh koncev Slovenije in delno s Hrvaške. S temi delavci je na Mirno prihajalo znanje, saj so ga nekateri prinesli s  seboj iz medvojne Nemčije, kjer so prisilno sodelovali v oborožitveni industriji. Nekateri so se po vojni šolali na Čehoslovaškem in v Sovjetski zvezi. Skupna značilnost vseh teh delavcev je bila mladost, želja po znanju in sodelovanju pri zahtevnih projektih.
 
Ustanovitelj in prvi direktor Tovarne šivalnih strojev Mirna je bil znani dolenjski gospodarstvenik Franjo Bulc. Bil je tudi direktor obrtnega podjetja Agroservis Novo mesto. Tam je bil tako uspešen, da mu je v kratkem času uspelo skleniti kooperacijsko pogodbo o proizvodnji in servisiranju avtomobilov z uveljavljeno nemško firmo DKW, ime podjetja pa je spremenil v Avtomontaža Novo mesto. S tem so bili postavljeni temelji razvoja avtomobilske industrije v Novem mestu, najprej v IMV, ki je končno prerasla v tovarno Revoz.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Patricija Tratar

Kontaktne osebe

Patricija Tratar

Ključne besede

ŠIVALNI STROJI, tovarne

Datum objave

27.10.2014 00:00

Zadnja sprememba

16.01.2019 13:01

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam