Savinšek na Dolenjskem in v Beli krajini

Večino časa je živel in delal v Ljubljani, kljub temu pa so sledovi njegovega dela močno prisotni tako na Dolenjskem kakor tudi v Beli krajini. Preberi več

Konec štiridesetih let sta ga na priporočilo Božidarja Jakca in Eda Turnherja v Novo mesto pripeljala Ivan in Bogo Komelj. Dolenjsko prestolnico tako krasi več njegovih kipov, med drugim doprsna kipa Janeza Trdine in Dragotina Ketteja pred novomeškim rotovžem. Za svoje stvaritve je Jakob Savinšek leta 1957 prejel tudi Trdinovo nagrado. Z mlajšim kolegom, kiparjem Janezom Lenassijem, sta bila pobudnika prvega mednarodnega kiparskega simpozija na slovenskih tleh, forma vive v Kostanjevici na Krki in Seči pri Portorožu leta 1961.

Bojana Medle

Bela krajina, Dolenjska, KIPARJI, Novo mesto, Savinšek, Jakob