skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Rovte so osrednji kraj Rovtarskega hribovja.

Preberi več
Poleg strnjenega naselja Rovt je območje poseljeno z manjšimi zaselki in samotnimi kmetijami. Kmetijstvo je na tem območju predstavljalo obsežnejši del gospodarstva, poleg tega so se Rovtarji ukvarjali z gozdarstvom, prvi obrtniki v kraju pa so se ukvarjali s krojaštvom, čevljarstvom in pozneje z mlinarstvom, ob reki Sovri so stale tri žage. Rovte predstavljajo tudi lepo izletniško točko za turiste - po vojni so bile v kraju naslednje gostilne: Petkovšek v Cestah, Pri Rožman, Pri Rezki in v Zajelah.

Kot je navedeno v urbarjih, so Rovte konec 15. in v 16. stoletju spadale pod logaško gospostvo, v okviru tega pa v županijo Kleinberg (ki je zajemala širše območje Rovt).

Nekaj časa so bile Rovte tudi samostojna občina, leta 1966 pa je bila ustanovljena KS Rovte. Šola v Rovtah obstaja od leta 1849, ko je tja prišel prvi duhovnik, redna šola pa je bila ustanovljena leta 1879, prvi učitelj je bil g. Ferdinand Strel. Čas obeh svetovnih vojn do šolstva ni bil prizanesljiv, ne le zaradi prisilnega italijanskega in med drugo vojno tudi nemškega učnega jezika, temveč je bila šola uničena tudi materialno. Po vojni, l. 1945, je bila rovtarska šola osemrazredna in imela šest oddelkov. Po letu 1960 so učenci višje razrede OŠ obiskovali v Logatcu, vse do leta 1995, ko se je znova odprla prenovljena in dograjena osemletna OŠ v Rovtah.

V Rovtah je že pred vojnama delovalo nekaj društev - l. 1903 ustanovljeno bralno društvo, l. 1909 glasbeno društvo "Narodna godba", pred temi pa l. 1899 tudi gasilsko društvo, ki je l. 1913 zgradilo svoj prvi dom (nov je bil zgrajen l. 1959)

Viri:
Tu smo doma : raziskovalna naloga / [vodja projekta Ermina Šimenc ; prevod Jasmina Kovačič]. Rovte : OŠ, 2002.
Voje, Ignacij: Kajžarstvo v logaškem gospostvu. V: Zgodovinski časopis VI-VII/1952-1953. Str. 650-662.


Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Urška Orešnik

Kontaktne osebe

Urška Orešnik

Ključne besede

DOMOZNANSKE ZBIRKE, Rovte, stare razglednice

Datum objave

21.12.2010 07:58

Zadnja sprememba

30.03.2020 10:29

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam