Zemljevid

Zbirka obsega razglednice mesta Ptuj ter okoliških naselij, ki ležijo v Halozah, Slovenskih goricah, na Ptujskem in Dravskem polju.

Preberi več
Mesto Ptuj se predstavlja z večjim številom razglednic, ki so v najrazličnejših izvedbah izhajale vse od konca 19. stol. in izhajajo še danes. Za manjše okoliške kraje jih v tako velikem številu seveda ne bomo našli, njihovo število pa je odvisno tudi od tega ali je bil kraj središče okoliških naselij oz. je imel kakšno znamenito stavbo  kot so grad, cerkev, samostan, tovarna, ipd.
Po večjem številu razglednic  izstopajo kraji kot so Ptujska gora z romarskim središčem, Dolane z gradom Borl, Dornava z baročnim dvorcem ali Vurberg z gradom, ki je danes v razvalinah.

Literatura:
Šamperl- Purg, Kristina (ur.): Ptuj in okolica na razglednicah 1891-1945. Zgodovinsko društvo Ptuj, Mestna občina Ptuj, 1997.

DOMOZNANSKE ZBIRKE, Ptuj, RAZGLEDNICE