skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ohranjanje spomina na rudarsko zgodovino in projekt Sveta Barbara

Premogovnik je ostal povezan s prebivalci Senovega tudi po njegovem zaprtju.

Preberi več

KS Senovo je v mednarodnem sodelovanju in s financiranjem s strani EU pripravila projekt Sveta Barbara, katerega cilj je bil oživitev in ohranitev kulturno-tehnične dediščine in njena vključitev v turistično ponudbo. Obsegala je izgradnjo muzeja na prostem v Ravnah z razstavljenimi obnovljenimi lokomotivami in vagoni. V okviru projekta je bila razširjena geološka zbirka v OŠ XIV. divizije Senovo, v kletnih prostorih šole so delavci rudnika uredili premogovniški rov, kjer so na avtentičen način prikazana jamska podporja, orodje in oprema rudarjev.

Na premogovno preteklost Senovega opozarjajo posamezna poimenovanja, spomeniki in druga obeležja na različnih lokacijah kraja, kot npr. razstavljeni vagoni, rudarska svetilka, kocka rudarjenja itd., geografska poimenovanja (Trg rudarjev, Rudarska cesta) ter na Reštanju ohranjen stolp nad rudniškim jaškom in strojnica, ki je preurejena v muzej in prostor za druženje. Tudi cerkveni zvonik župnijske cerkve Vstalega Kristusa opozarja na pomen rudarjenja za kraj, saj je zgrajen v obliki rudniškega jaška.

Fotogalerija

Informacije

Avtor besedila

Urška Šoštar

Ključne besede

Senovo, PREMOGOVNIKI, SPOMENIKI, MUZEJI NA PROSTEM, MUZEJI

Datum objave

13.03.2018 13:12

Zadnja sprememba

12.03.2018 11:03

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam