Poselitev Logaške kotline

Logatec, največje naselje logaške kotline, je nastalo na prometno pomembnem območju Slovenije, kjer so se že v davni preteklosti križale prometne poti.

Preberi več
Na poselitev logaške kotline od prazgodovine do danes so vplivali številni naravno in družbenogeografski dejavniki, ki se odražajo tudi v sami izoblikovanosti naselja. Naselje je nastalo z združitvijo sedmih, nekdaj samostojnih naselij, in se še vedno intenzivno širi. Bližina Ljubljane in do nedavna poceni gradbena zemljišča sta vplivala na hitro rast naselja, kar je razvidno iz analize podatkov popisov prebivalstva. V naselju danes med novejšo individualno in blokovsko pozidavo opazimo redke različne tipe starejše arhitekture, za katero pa ne moremo trditi, da smo jo uspešno in v veliki meri ohranili. Gre za tip furmanskih in skromnejših notranjskih hiš.

geografija

Urška Orešnik