skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pogrebi in pokopališča

Padle v vojni so najprej pokopavali kar na pokopališča v bližnjem kraju, ko pa je bilo žrtev vse več, so jih začeli širiti v soseščini. Kmalu pa tudi to ni več zadostovalo, zato so pokopališča nastajala tudi blizu začasnih bolnišnic in vedno bliže bojiščem. Za pogrebne obrede so navadno poskrbeli vojaški duhovniki.

Preberi več
Vojna je terjala tudi veliko civilnih žrtev. Čeprav se je glavnina prebivalstva iz neposredne fronte zatekla v zaledje, je tudi tam prihajalo do številnih nesreč. Vojakov in civilnega prebivalstva pa niso redčile le strelne rane, temveč vse pogostejše epidemije, predvsem kolera, ki se je širila zaradi pomanjkanja vode, higiene, zdravnikov in zdravil; svoje pa so dodale še podgane. Trupla so pogosto razpadala kar na bojišču, ker jih zaradi neprestanih obstreljevanj ni bilo moč pokopati. Nemalokrat so jih sobojevniki kar pometali iz strelskih jarkov ali celo uporabili za gradnjo zaklonov.

Fotogalerija

Informacije

Avtor besedila

Vlasta Tul

Ključne besede

POGREBI, POGREBNI OBIČAJI, POKOPALIŠČA, SOŠKA FRONTA 1915-1917, SVETOVNA VOJNA 1914-1918, VOJNA, VOJNA LETALA, VOJNE ŽRTVE, ŽRTVE

Datum objave

17.12.2014 08:09

Zadnja sprememba

25.07.2018 10:34

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam