skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pod okrilje laških pivovarjev

Ker je praznovanje stoletnice leta 1971 bilo pomaknjeno v skorajšnjo sto desetletnico, slednje niso posebej obeležili. Zato pa je bilo bolj veselo ob sto dvajsetletnici leta 1982, ko so pripravili slavnostni koncert. V tem letu je v skladu s takratno modo godba združila skupaj z drugimi društvi in skupinami pod okrilje KUD Svoboda Laško. Kot so zapisali v jubilejnem zborniku desetletje kasneje, sprememba naslova sama po sebi ni prinesla nič posebnega, se pa je veliko bolj obrestoval umik izpod skupne »Svobodine marele« pod okrilje podjetja Pivovarna Laško, kar se je zgodilo maja 1985. Preberi več
»Premik« laške godbe pod okrilje novega pokrovitelja je po dveh letih močno odblisknil in tudi harmonično odjeknil, ko se je godbenikom v rokah zasvetilo 30 novih, sodobnih Yamahinih inštrumentov.  S prihodom pod pivovarniško okrilje je predsedniško mesto prevzel Jože Sadar, podpredsednik in arhivar je postal Stane Kužnik, že leto prej pa je občni zbor za tajnico imenoval Anico Ojsteršek.

 Leta 1979 dirigentsko palico prevzel Marjan Vrečar. Z njim je godba preživela zelo živahna osemdeseta leta vse do 1987, ko je za dve leti za dirigentsko palico ponovno prijel Ivan Povše.

Za godbo so bila osemdeseta poleg navedenih strateških sprememb tudi sicer zelo živahna leta. Godba, ki je v sedemdesetih bila v gosteh v prijateljskem Plizhasnu v Nemčiji, je leta 1980 šla na pobratimski potep skupaj z marijagraško folklorno skupino Anton Tanc v Mionico in Trstenik, pobrateni mesti v Srbiji. V avgustu 1985, leta prehoda k pivovarjem, so se skupaj z njimi prvič povzpeli z inštrumenti v nahrbtnikih zlezli na Triglav, kjer so zaigrali venček slovenskih viž, na povratku z očaka slovenskih gora pa v Vratih imeli še promenadni koncert. Podvig so ponovili dve leti kasneje leta 1987. Oba vzpona sta v tistem času v javnosti zelo odmevala. Takratni člani godbe se spominjajo začudenja drugih planincev, ki niso mogli skriti presenečanja: »Kaj? Kar cela godba na Triglav?« Godbenik Ferdo Pajk, najstarejši član godbe, je k spominom na vzpon dodal: » Za to je bilo potrebno dvoje: mlada energija in stara modrost.« In prav to dvoje je v teh letih imela laška godba. Močno se je pomlajevala , a ne preveč na račun odhoda starejših.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

glasba, ples

Kontaktne osebe

Srečko Maček

Ključne besede

godbe na pihala, ZGODOVINA

Datum objave

04.11.2014 10:47

Zadnja sprememba

04.11.2014 10:55

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam