skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pobreška cesta in Titov most

Titov most, inženirska mojstrovina projektanta Borisa Pipana, je največji objekt, ki so ga od leta 1945 pa do tedaj zgradili v Mariboru.

Preberi več

Most so odprli 28. novembra 1963. Zaključna dela na mostu, magistrali in dovoznih cestah so potekala še kasneje. Utrdili so tudi oba bregova Drave od Mariborskega otoka do novozgrajenega jezu v Melju, saj se je po izgradnji jezu in celotne hidroelektrarne Zlatoličje dvignila gladina Drave.

Pri dokončni ureditvi cestne pentlje na desnem bregu ob Pobreški cesti se je julija 1965 zgodila nerodnost.1 Odkopano zemljo so navozili na zbiralni bazen glavnega odvodnega kanala na desnem bregu Drave. Ta je bil pokrit z betonsko ploščo, ki pa ni vzdržala velike obremenitve. Nastalo situacijo so skušali rešiti, vendar je zemlja zasula objekt oziroma kanal. Potrebno je bilo prečrpavanje kanalske vode. Pri tem se je gasilcem pokvarila ena od črpalk, črpalna avtomobila Snage pa nista zmogla dohajati dotoka vode. Zemljo so nato odvažali, celotna situacija pa je zahtevala obsežnejša dela na zasutem odvodnem kanalu. 

Viri:

1. Klipšteter, [O.]: Zasut glavni odvodni kanal. V: Večer, 30. 7. 1965, str. 2.

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Sabina Lešnik

Kontaktne osebe

Sabina Lešnik

Ključne besede

Maribor, MOSTOVI, REKA DRAVA, Titov most

Datum objave

08.12.2015 14:17

Zadnja sprememba

07.05.2020 15:39

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam