skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pobeg Maxa Adolfa Westna iz kazenskega taborišča Kočevje

Takoj po končani vojni leta 1945 so bila v Sloveniji ustanovljena kazenska taborišča za obsojence, ki so jih sodišča obsodila na kazen odvzema prostosti s prisilnim delom. Eno takšnih taborišč je bilo tudi v Kočevju. Med skoraj dva tisoč njegovimi zaporniki se je leta 1945 v njem nahajal tudi celjski veleindustrialec Max Adolf Westen,   ki se je proslavil s tem, da mu je iz njega uspelo pobegniti, kar je predstavljalo edinstven podvig. Čeprav je od tedaj minilo že več kot sedemdeset let, je njegov pobeg zaradi nekaterih nepojasnjenih okoliščin, v katerih se je zgodil, še vedno zavit v tančico skrivnosti.

Preberi več

O spektakularnem pobegu Maxa Adolfa Westna iz Kazenskega taborišča Kočevje je pisal že celjski zgodovinar dr. Janez Cvirn v svojem članku, ki je bil pod naslovom OZNA je bila prepozna v Novem tedniku objavljen 25. januarja in 1. februarja 1990. Od tedaj je torej minilo že dobrega četrt stoletja. Medtem pa sem o Maxu Adolfu Westnu v Arhivu Republike Slovenije povsem slučajno odkril zanimive dokumente, v katerih se med drugim navajajo tudi podatki o njegovem pobegu iz Kazenskega taborišča Kočevje. To mi je omogočilo, da sem zgodbo, ki jo je o tem že napisal dr. Janez Cvirn, lahko  še bistveno dopolnil in razširil. 

Zgodba na Kamri je v celoti napisana na podlagi arhivskih dokumentov, ki jih hranita Arhiv Republike Slovenije in Zgodovinski arhiv Celje, delno pa tudi na podlagi obstoječe strokovne literature. 

dr. Milko Mikola  

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

gospodarstvo

Avtor besedila

dr. Milko Mikola

Kontaktne osebe

Robert Ožura

Ključne besede

INDUSTRIJA, tovarne

Datum objave

09.03.2018 12:46

Zadnja sprememba

10.03.2018 10:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam