Peter Zupančič - Zabava v Javorniškem Rovtu

Vsebino predstavlja zgodba Zabava v Javorniškem Rovtu, ki jo je napisal Peter Zupančič in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih zabavali.

Preberi več

Avtor, ki živi v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami, v prispevku opiše, kako so si vaščani na različne načine krajšali čas. Leta 1960 so si v vasi kupili kino projektor in v šolski dvorani, kjer so se dogajale razne igre in proslave, pričeli predvajati tudi filme. Po kolute so hodili peš na  železniško postajo v dolini in jih tja tudi vračali. V domu na Pristavi so se vaščani zbirali ob sobotnih večerih in praznikih ter poslušali gramofonske plošče in plesali. Zabavali so se tudi z igranjem kart in iger, kot je npr. »rihtarja bit«. Poleg tega so na Pristavi igrali nogomet z žogo iz cunj. S tem je povezana tudi hudomušna domislica o začetkih nogometa v dolini. Poleg tega so se zabavali še s streljanjem s fračami in doma izdelanimi loki. Pozimi je bila njihova najljubša zabava sankanje in smučanje z doma narejenimi smučmi. S tem je bila povezana tudi največja športna prireditev v vasi: Kurirski smuk. Zaključek je potekal na Pristavi, kjer se je tudi sicer veliko veseljačilo. Če se v preteklem letu v vasi ni poročil noben fant, so fantje vlekli ploh. Posekali so veliko smreko, jo okrasili in vlekli skozi vas ter prodali najboljšemu ponudniku, izkupiček pa zapili v gostilni. Dokument vsebuje tudi fotografiji prireditve Kurirski smuk v Medjem Dolu v šestdesetih letih 20. stoletja in običaja vlečenja ploha v Javorniškem Rovtu v istem obdobju. Obe fotografiji sta last Petra Zupančiča.

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA