skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Svoje občutke med bivanjem v posebnih bataljonih je Franc Praček izrazil tudi v verzih. Tako 28. januarja 1944 napiše: "Ker mi misli vedno begajo domov in me skrbi kako je z vami se kratkočasim s skladanjem nekaj vrstic za Moje malčke. O moji zlati malčki!" Precej svojih pesmi je pod psevdonimom Klančar objavil v časopisu Naša zvezda, ki je začela izhajati 2. novembra 1944. Srečko Vilhar in Albert Klun v knjigi Narodnoosvobodilni boj Primorcev in Istranov na Sardiniji med najbolj marljivimi sotrudniki Naše zvezde omenjata tudi Franca Pračka. Še več njegovih pesmi je ostalo zapisanih v  dnevniku. Njegovi otroci še vedno znajo na pamet njegove pesmi.

Preberi več

V začetku sedemdesetih let 20. stol. sta Srečko Vilhar in Albert Klun pripravljala knjigo Po poteh Sardincev (izšla je 1973). Oglasila sta se tudi pri Francu Pračku, ki jima je za knjigo izročil pesmi, nekatere so bile že objavljene v glasilu Naša zvezda. Franc Praček se je pod svoje pesmi podpisoval s psevdonimom Klančar, saj se je po domače pri njih reklo Sklančarjevi, njemu pa Sklančar, tudi Klančar. Nestrpno je pričakoval izid knjige. A kakšno razočaranje in prizadetost! Pesmi so bile sicer objavljene, tudi podpisane Klančar, a pripisali so jih Vladimirju Klančarju Pahorju. Ime Franca Pračka ni zapisano nikjer. Niti v poimenskem seznamu pripadnikov posameznih čet!

Izbrali so osem njegovih pesmi. Objavili so pesem Tobak …tobak! (pesem je nastala v Olbiji 22.11.1943) in Novoletno voščilo, ki jo je Praček prav tako napisal v Olbiji 30. decembra 1943 in jo naslovil Novo leto). Pesem Sv. Trije kralji je nastala 5. januarja 1945. V dnevniku je zapisal, da jo piše "za našo zvezdo". Objavljeni sta tudi pesmi iz ciklusa Na svoje mislim neprestano. Ta ciklus v rokopisu zajema tri pesmi O moji zlati malčki, Po svojih hrepenim a zanje se bojim in Moji dragi kaj je z vami. Začetne črke verzov oblikujejo akrostih. Uredništvo je izbralo dve pesmi, in sicer O moji zlati malčki in Po svojih hrepenim a zanje se bojim. Vendar se je zaradi uredniškega posega v besedilo v zadnji pesmi akrostih izgubil. Časopisu Naša zvezda je bila namenjena tudi pesem z istim naslovom. Tudi pesmi Vse do danes (nastala 10. 2. 1945 na Korziki) in Pomlad (nastala 22. 2. 1945 prav tako na Korziki) sta doživeli "lepotne" uredniške popravke.

Dve njegovi pesmi so leta 1997 objavili tudi v zbirki Slovensko pesništvo upora, in sicer v četrti knjigi, kjer so zbrane zaporniške in taboriščne, izgnanske in pesmi iz tujih enot. Franca Pračka uvrščajo med opaznejša imena primorskih avtorjev, ki so svojo vojaščino prisilno prebijali v kazenskih delovnih enotah na Sardiniji in na Korziki. Izbrali so dve njegovi pesmi, in sicer Ob morju (besedilo je nastalo 14. 11. 1943 v Olbiji na Sardiniji) in Slovo Sardiniji (zapisana je bila 19. 4. 1944 v Borgu na Korziki).

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Zdenka Žigon

Kontaktne osebe

Zdenka Žigon

Ključne besede

1941-1945, 20. stoletje, druga svetovna vojna, ljudski pesniki

Datum objave

29.09.2016 12:57

Zadnja sprememba

29.08.2018 07:50

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam