Oder na robu

Film "Oder na robu" prikazuje štiri generacije kulturnega ustvarjanja v krajih Pekre in Limbuš od leta 1953, ko je bil dograjen Dom Delavsko prosvetnega društva (DPD) Svoboda, danes Dom kulture Pekre. Kulturni dom je postal stičišče krajanov in dom različnim kulturnim dejavnostim. Ob odrasli gledališki skupini KD Pekre - Limbuš, naslednici DPD Svoboda, je v filmu predstavljena tudi Mladinska gledališka skupina, ki svoj navdih črpa na izročilu preteklega kulturnega ustvarjanja v kraju. Preberi več

Kulturnodruštvo Pekre–Limbuš nadaljuje bogato tradicijo kulturnega delovanja v Pekrahin Limbušu. Korenine kulturne dejavnosti obeh krajev segajo v leto 1847, ko jebilo ustanovljeno Društvo za branje slovenskih bukvic, ki se je ukvarjalo še zzborovskim petjem in uprizarjanjem iger. Torej je društvo dedič znamenitelimbuške čitalnice ter enega najstarejših slovenskih kulturnih društev zzačetka 19. stoletja. Neprijazni časi so v teh krajih večkrat prekinilikulturno delovanje, a so se vedno našli ljudje, ki so kulturno delovanjeoživili. Na slovenski kulturni praznik 8. februarja 1953 je bilo ustanovljenoDPD Svoboda Pekre–Limbuš, ki je delovalo do začetka devetdesetih let prejšnjegastoletja. Po odličnem delu pa je z novimi časi in razmerami delovanje društvaza nekaj časa zamrlo. Po obnovitvi Doma kulture Pekre so krajani Peker in Limbuša na pobudo JSKD na območnemzboru januarja 2006 nanovo ustanovili Kulturno društvo Pekre–Limbuš. Društvodeluje predvsem na področju amaterske gledališke dejavnosti. Pritegnilo jekomediografa in pisatelja Toneta Partljiča za umetniškega sodelavca dramskesekcije. Leta 2011 je društvo ustanovilo še mladinsko dramsko skupino, ki jimje bila že s svojo prvo predstavo odprta pot do nastopa na zaključnem srečanjunajboljših otroških gledaliških skupin v Sloveniji. Tako že sedmo letoumetniška beseda ljubiteljskih igralcev v vsej svoji dramski razsežnosti iščepot k svojemu zvestemu domačemu občinstvu. Zaradi izjemnih dosežkov pa sopostali prepoznavni tudi v Mariboru in širši oklici.

Film "Oderna robu" Prikazuje štiri generacije kulturnega ustvarjanja v krajih Pekrein Limbuš od leta 1953, ko je bil zgrajen Dom Delavsko prosvetnega društva(DPD) Svoboda, danes Dom kulture Pekre. Čeprav so nastopajoči v filmu predvsemčlani KD Pekre–Limbuš in izhodišče filma predstavljajo pisani arhivi DPDSvoboda, ne gre zgolj za film o društvu, temveč o duhu časa in vrednotah, kijih je mogoče začutiti ob pregledovanju arhiva, ki sega v prve dni ustanovitvedruštva, to je v čase gradnje kulturnega doma. Oder na odru je torej film očasih, ki so bili drugačni, pa vendar toliko blizu današnjim izzivom, da se jemogoče iz njih tudi kaj naučiti in črpati navdih, o vzgibih, okoliščinah inpogojih, ki spodbujajo posameznike, da se povezujejo in ustvarjajo, o ljudeh,ki se z ustvarjanjem spreminjajo in postajajo drugačni, boljši, o vrednotah, kijih vse prepogosto zanemarjamo, oz., če strnemo v preprosto misel enega odakterjev v filmu – Oder na robu je tudi film o spoštovanju drug drugega ter o spoštovanjudo dela in stvari.

Besedilo:Anica Jurkovič in Sergej Lah

Video posnetki

NazivPredvajaj
Dokumentarni film Oder na robu

Kazalo

kultura

Sergej Lah

Ključne besede

20. stoletje, 21. stol., amaterski gledališki igralci, AMATERSKO GLEDALIŠČE, kino, kulturna društva, KULTURNI DOMOVI, Limbuš, Pekre