skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Film "Oder na robu" prikazuje štiri generacije kulturnega ustvarjanja v krajih Pekre in Limbuš od leta 1953, ko je bil dograjen Dom Delavsko prosvetnega društva (DPD) Svoboda, danes Dom kulture Pekre. Kulturni dom je postal stičišče krajanov in dom različnim kulturnim dejavnostim. Ob odrasli gledališki skupini KD Pekre - Limbuš, naslednici DPD Svoboda, je v filmu predstavljena tudi Mladinska gledališka skupina, ki svoj navdih črpa na izročilu preteklega kulturnega ustvarjanja v kraju.

Preberi več

Kulturnodruštvo Pekre–Limbuš nadaljuje bogato tradicijo kulturnega delovanja v Pekrah in Limbušu. Korenine kulturne dejavnosti obeh krajev segajo v leto 1847, ko je bilo ustanovljeno Društvo za branje slovenskih bukvic, ki se je ukvarjalo še z zborovskim petjem in uprizarjanjem iger. Torej je društvo dedič znamenite limbuške čitalnice ter enega najstarejših slovenskih kulturnih društev z začetka 19. stoletja. Neprijazni časi so v teh krajih večkrat prekinili kulturno delovanje, a so se vedno našli ljudje, ki so kulturno delovanje oživili. Na slovenski kulturni praznik 8. februarja 1953 je bilo ustanovljeno DPD Svoboda Pekre–Limbuš, ki je delovalo do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Po odličnem delu pa je z novimi časi in razmerami delovanje društva za nekaj časa zamrlo. Po obnovitvi Domakulture Pekre so krajani Peker in Limbuša na pobudo JSKD na območnem zboru januarja 2006 na novo ustanovili Kulturno društvo Pekre–Limbuš. Društvo deluje predvsem na področju amaterske gledališke dejavnosti. Pritegnilo je komediografa in pisatelja Toneta Partljiča za umetniškega sodelavca dramske sekcije. Leta 2011 je društvo ustanovilo še mladinsko dramsko skupino, ki jim je bila že s svojo prvo predstavo odprta pot do nastopa na zaključnem srečanju najboljših otroških gledaliških skupin v Sloveniji. Tako že sedmo leto umetniška beseda ljubiteljskih igralcev v vsej svoji dramski razsežnosti išče pot k svojemu zvestemu domačemu občinstvu. Zaradi izjemnih dosežkov pa so postali prepoznavni tudi v Mariboru in širši oklici.   

Film "Oderna robu" Prikazuje štiri generacije kulturnega ustvarjanja v krajih Pekrein Limbuš od leta 1953, ko je bil zgrajen Dom Delavsko prosvetnega društva(DPD) Svoboda, danes Dom kulture Pekre. Čeprav so nastopajoči v filmu predvsem člani KD Pekre–Limbuš in izhodišče filma predstavljajo pisani arhivi DPD Svoboda, ne gre zgolj za film o društvu, temveč o duhu časa in vrednotah, ki jih je mogoče začutiti ob pregledovanju arhiva, ki sega v prve dni ustanovitve društva, to je v čase gradnje kulturnega doma. Oder na robu je torej film o časih, ki so bili drugačni, pa vendar toliko blizu današnjim izzivom, da se je mogoče iz njih tudi kaj naučiti in črpati navdih, o vzgibih, okoliščinah in pogojih, ki spodbujajo posameznike, da se povezujejo in ustvarjajo, o ljudeh, ki se z ustvarjanjem spreminjajo in postajajo drugačni, boljši, o vrednotah, ki jih vse prepogosto zanemarjamo, oz. če strnemo v preprosto misel enega od akterjev v filmu – Oder na robu je tudi film o spoštovanju drug drugega ter o spoštovanju do dela in stvari.

 

Fotogalerija

Kazalo

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

kultura

Avtor besedila

Anica Jurkovič, Sergej Lah

Kontaktne osebe

Sergej Lah

Ključne besede

20. stoletje, 21. stol., amaterski gledališki igralci, AMATERSKO GLEDALIŠČE, kino, kulturna društva, KULTURNI DOMOVI, Limbuš, Pekre

Datum objave

04.11.2013 00:00

Zadnja sprememba

17.01.2019 12:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam