skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Oblačilna podoba Preddvorčanov in okoličanov v preteklosti

Od kdaj in zakaj se ljudje oblačimo, do danes še ni povsem natančno pojasnjeno. Vsem živim bitjem se v evoluciji spreminjajo lastnosti – živalim in ljudem npr. tudi telesne oblike – in vsaj nekatere značilnosti služijo zaščiti telesa pred neugodnimi vremenskimi vplivi in nekaterimi drugimi ogrožajočimi nevarnostmi. Pri ljudeh je funkcijo varovanja telesa pred negativnimi vplivi okolja deloma prevzela obleka, ki jo po lastnem zgledu prenašamo tudi nekaterim živalim.

Preberi več

Bojan Knific in Tadeja Pance sta napisala knjigo z naslovom Oblačilna dediščina Preddvorčanov in okoličanov v preteklosti. Knjiga prinaša zanimiv in strukturiran vpogled v oblačilno dediščino Preddvora in okolice s konca 19. stoletja in prve polovice 20. stoletja.

Etnološko obarvano vsebino dopolnjujejo številne fotografije  in skice.

Podatki so bili pridobljeni s pomočjo raziskave, v kateri so sodelovali  številni člani  Folklornega društva Preddvor, občani Preddvora in okolice. Raziskava  je najprej imela  namen  pridobiti podatke za izdelavo folklornih kostumov Folklornega društva Preddvor, a je prerasla ta okvir, tako da sta poleg novih oblačil nastali še knjiga in razstava.

 

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam