O slatini so pisali

Prve omembe zdravilnih vrelcev mineralne vode v Rogaški Slatini izvirajo iz 16. stoletja, ko so se za zdravilno mineralno vodo začeli zanimati alkimisti in medicinski krogi. Leta 1572 v svoji knjigi »Pison« slatinske vrelce omenja slavni alkimist Leonhard Thurneysser (1530 - 1596), leta 1584 pa v delu »Neuw Wasserschatz« Jakob Dietrich Theodor Tabernaemontanus. Obe knjigi sta izšli v Nemčiji.

Preberi več

Rogaško Slatino, tedaj imenovano »Sawern Brun«, in njeno zdravilno vodo je leta 1602 omenil tudi Matthaeo Dresser (1536–1607) v svojem delu »Ungnadische Chronica«, v katerem opisuje plemiško rodbino Ungnad. Plemeniti Wolfgang Ungnad naj bi »leta gospodovega 1594 na zdravljenju v Rogaški Slatini žalostno smrt storil«.

Maja Mohorič

stare razglednice, krajevna zgodovina, ZDRAVILIŠČA