skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Novokračine so obmejno naselje v občini Ilirska Bistrica. Preberi več
Novokračine so deloma obcestno in deloma gručasto obmejno naselje, ki leži v skrajnem jugovzhodnem delu Brkinov, na severnem robu slepe doline, v kateri ponikajo Smrdejski, Sušaški, Breški in več manjših občasnih potokov. Vse vode poniknejo pod sv. Katarino in pridejo na dan v Preluki na Hrvaškem. V vasi imajo kar 9 mostov. Naselje je dostopno iz Jelšan in iz Zabič, ima pa tudi dobro prometno povezavo jugozahodno prek roba slepe doline z Rupo na Hrvaškem. Travniki in njive so južno po dnu doline, pobočja, na katerih so bili travniki, pa prekrivajo naravni listnati gozdovi in umetni nasadi črnega bora.

Nad vasjo na sv. Katarini je mogočno gradišče, nastalo v zadnjem obdobju prve polovice železne dobe. Na zahodnem robu slepe doline je pod sv. Katarino Novokrajska jama, ki je dolga okrog 500 metrov.

V kraju je cerkev sv. Jožefa. Glavni kamniti oltar je iz leta 1791. Desni stranski oltar sv. Roka pa je iz leta 1777. Ob zaprtju nekdanje cerkvice svete Katarine, kjer naj bi bil nekoč ženski samostan, so oltar sv. Katarine prenesli  v cerkev svetega Jožefa. Danes se kamniti kip svete Katarine zopet nahaja na vrhu hriba,  v novi kapelici, sezidani 2006 leta.

Viri:
1. KRAJEVNI leksikon Slovenije.1995.Ljubljana : DZS.
2. Notranjska A-Ž: priročnik za popotnika in poslovnega človeka. 1999. Murska Sobota: Pomurska založba.
3. POPOTOVANJE po naših vaseh - Novokračine. 2003. V: Snežnik. - ISSN 1318-3656. - Letn. 12, št. 152 (maj 2003), str. 14-15.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Tadeja Raspor

Ključne besede

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, RAZGLEDNICE

Datum objave

20.03.2012 10:50

Zadnja sprememba

11.07.2012 14:53

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam