Zemljevid

Prvič se je zbor predstavil javnosti na proslavi v počastitev dneva JNA 21. decembra 1973 v dvorani DPD »Svoboda«, svoj prvi celovečerni koncert pa so izvedli pod naslovom »Pojmo, bratje, pesem o svobodi!« 25. aprila 1975.

Preberi več

Zbor je prirejal samostojne koncerte, se udeleževal pevskih revij, tekmovanj, s svojim nastopi popestril številne prireditve in proslave, nastopal ob otvoritvah šol in delovnih obratov, gasilskega doma v Krškem, Kulturnega doma Krško in drugih ustanov, ob praznikih krajevnih skupnosti itd. Nedvomno ostajajo v spominu nastopi ob položitvi temeljnega kamna NEK, na 4. festivalu Revolucija in glasba, ob sprejemih »Vlaka bratstva in enotnosti«, nastop v Slovenskem domu v Zagrebu, ob praznovanju 500-letnice mesta Krško, vsakoletno sodelovanje na Taboru slovenskih zborov v Šentvidu, ob jubilejih prijatelja, umetnika Vladimirja Štovička, ob žalni slovesnosti ob smrti J. B. Tita, nastop na »Koncert-u iz naših krajev« v organizaciji RTV, radijska snemanja, snemanje TV-oddaje »Pesem izpod Bohorja«, nastop ob razglasitvi neodvisnosti Slovenije itd.

Najbolj prepoznaven in skoraj obvezen del prireditev je zbor postal v krški občini pa tudi širše v Posavju, nepozabni pa ostajajo nastopi po drugih slovenskih krajih in v tujini (Železna Kapla (1985), Obrigheim (1987, 1992), Mannheim (1987), Pohlheim (1988), Rajlovac (1989), Mostar (1991)).

Svoje jubileje je zbor praznoval skupaj s svojimi poslušalci. Tako je zbor ob 5-letnici delovanja priredil 23. marca 1979 celovečerni slavnostni koncert »Pesem je misel srca«, ob 10-letnici jubilejni koncert 28. novembra 1984 ter prav tako ob 15-letnici (28. april 1989) in 20-letnici (16. junij 1993) delovanja.

Urška Šoštar

Urška Šoštar