skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Narodna sloga (1932-1933)

Po dolgoletnem premoru se je leta 1931 na Ptuju pojavil nov časopis - Narodna sloga: neodvisen tednik.

Preberi več
Narodna sloga je izhajala vsako soboto, od 1. novembra 1931 do 14. maja 1932. Uredništvo časopisa je imelo sedež na Panonski ulici 5 (danes Lackova ulica). Prvi  dve številki časopisa je uredil Anton Stražar (1895-1959), uredniška taktirka vseh ostalih številk pa je bila v rokah Romana Bendeta. List, ki se je razglašal za neodvisnega, je izhajal v več kot 2.000 izvodih. Tiskala ga je Ptujska tiskarna - majhna zasebna tiskarna v lasti Alojza Šulerja, ki je na Ptuju delovala med leti 1924-1941. Svoje prostore je imela najprej na Vrazovem trgu 2, nato pa jo je lastnik preselil na Panonsko ulico 5, v stavbo nekdanje Velike kasarne.

Narodna sloga je izhajala le dobrega pol leta, v obdobju diktature kralja Aleksandra I. Karađorđevića. Kraljevino SHS, katere del so bile tudi slovenske dežele, so pestili mnogi problemi, največji med njimi so bili nerazrešena nacionalna vprašanja, težak gospodarski položaj in globoka politična kriza, ki jo je kralj Aleksander 6. januarja 1929 izkoristil za uvedbo osebne diktature. Istega leta je v svetu izbruhnila velika ekonomska kriza in gospodarsko stanje v državi je bilo vse slabše.
Kralj je 3. septembra 1931 izdal oktroirano ustavo, s katero je bil sicer formalno obnovljen parlamentarizem, a se v resnici ni kaj dosti spremenilo. Ko so bile 8. novembra 1931 izvedene parlamentarne volitve, je na njih nastopila le režimska vsedržavna politična lista, ki jo je sestavil kralju privržen general Peter Živković (1879-1947).

Prva številka Narodne sloge je izšla le teden pred parlamentarnimi volitvami novembra 1931. Uredništvo je v desetih točkah objavilo program novega ptujskega časopisa: »utrjevati vero in ljubezen v skupno mater Jugoslavijo, v vročem upanju, da jo zgradimo v važno evropsko silo, kakor to zasluži po slavni dediščini junaške vladarske hiše Karadjordjevičev, ki je celemu svetu zgled prave demokracije /…/, spoštovati stara krščanska načela /…/, ozdraviti narodno mlačnost in suženjsko miselnost naših ljudi /…/, boj proti socialnemu zlu brezposelnosti in bede najrevnejših sobratov /…/, boj proti vsem, ki po trinajstih letih narodne svobode še vedno preko meja naše domovine škilijo /…/, in tistim, ki narodno premoženje kradejo...« Razloženo je tudi ime časopisa: »... po dolgem premišljevanju smo se odločili za naslov lista Narodna sloga, v plemenitem stremljenju, da pomagamo zgraditi to slogo po narodnem reku Sloga jači, nesloga tlači!«

Časnik je veliko pisal o hudi svetovni gospodarski krizi, ki so jo na svoji koži občutili tudi prebivalci Ptuja in okolice, o veliki brezposelnosti, nižanju delavskih mezd, odpuščanju, o težavah v kmetijstvu … Prinašal je tudi novice o društveni in kulturni dejavnosti v Ptuju, občasno pa se je obregnil tudi ob delovanje tukajšnjih Nemcev.
V časopisu je v nadaljevanjih izhajala povest Zatajeni sin: pripovest iz časa tlačanstva Antona Stražarja, ljudskega pisatelja in prvega urednika Narodne sloge, občasni dopisnik Narodne sloge pa je bil tudi Davorin Žunkovič, častnik, zgodovinar, pisatelj in ljubiteljski jezikoslovec, rojen 1858 v Podložah pri Ptujski gori.

List, ki se je otepal s cenzuro, pomanjkanjem naročnikov in nerednim plačevanjem naročnine je zadnjič izšel 14. maja 1932. Ptuj nato vse do leta 1948 ni imel svojega časopisa. Takrat je izšla prva številka Našega dela, predhodnika današnjega Štajerskega tednika.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

ČASOPISI, DOMOZNANSKE ZBIRKE, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Ptuj

Datum objave

25.09.2013 13:20

Zadnja sprememba

12.09.2018 12:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam