Zemljevid

Ko niso mogli pošiljati in prejemati pošte, je Franc Praček pisal, kot jih sam imenuje, "mutasta pisma".

Preberi več

V času od 17.9.1943 do 9.8.1945, torej kar 23 mesecev, Franc Praček ni dobil nobene pošte od doma. Tudi sam ni mogel poslati nobenega pisma ali vesti, saj zaradi poostrenih vojnih razmer pošta preprosto ni delovala. V tem času je Franc Praček pisal, kot jih sam imenuje, "mutasta pisma", torej nikoli poslana pisma. Včasih jih je napisal kar med dnevnik, največkrat pa so bila napisana ločeno na koncu zvezka. V njih govori o svojem hrepenenju po domačih, ugiba, kdaj se bodo spet videli, sprašuje se, kaj delajo, kako je z njimi, so sploh še živi in vestno beleži: že 8 mesecev nobene pošte, že 11 mesecev, že 16 mesecev, 21 mesecev …

Zdenka Žigon

Zdenka Žigon