skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Fran Roblek je bil v vsakem pogledu pomembna osebnost in zaradi nesebičnega ter izjemno delovnega zavzemanja za splošne koristi zelo priljubljen.
 
Preberi več
Njegovo življenjsko vodilo je bilo Spodnji Savinjski dolini ohraniti narodni značaj, kakršnega je imel sam in katerega ni nikoli upognil. Svojo gospodarsko, socialno in politično vlogo v življenju Spodnje Savinjske doline je uspešno odigral. 
 
Umrl je 22. marca 1935 in je pokopan na žalskem pokopališču.
 
Ob 140-letnici rojstva so njegovi potomci na pročelju obnovljene Roblekove hiše v Žalcu odkrili njegov doprsni kip. Kip je izdelal Boštjan Drinovec, akademski kipar, rojen leta 1973. Leta 2001 je končal magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2006 izvoljen v naziv docent, od leta 2008 poučuje kiparstvo na oddelku za oblikovanje. Je dobitnik številnih nagrad in priznanj. Med drugimi javnimi postavitvami je izdelal spomenik Edvardu Kocbeku v ljubljanskem parku Tivoli.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

hmeljarstvo, POLITIKA, GOSPODARSTVO, 19. stoletje

Datum objave

06.12.2016 12:00

Zadnja sprememba

04.12.2016 18:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam