Zemljevid

Leta 1911 je bila na Roblekovo pobudo in z njegovim sodelovanjem ter finančnim deležem ustanovljena "Elektrarna, družba z omejeno zavezo", ki je že leta 1912 dala trgu Žalec električno razsvetljavo, del električne energije pa so porabili še za moč in kurjavo v trgu.

Preberi več
Svoj delež pri elektrarni je imela tudi žalska soseska in si tako zagotovila cenejši tok za cestno razsvetljavo. Po prvi vojni so elektrarno modernizirali, tako da je z elektriko oskrbovala celoten trg, v tridesetih letih pa so z elektriko oskrbovali še okoliške vasi.

Ob ustanovitvi so bili poleg Frana Robleka, ki je bil njen načelnik, v vodstvu elektrarne še njegov namestnik Nikolaj Kočevar, blagajnik Josip Širca in tajnik Vilko Kukec.

Karmen Kreže

Karmen Kreže