Vpetost v lokalno politiko

Frana Robleka zasledimo v odboru soseske trga Žalec razmeroma zgodaj.

Preberi več

V Žalcu je, podobno kot v drugih krajih, obstajalo posebno skupno premoženje, ki so ga imenovali sosedsko. Uporabljali so ga vsakokratni lastniki hiš v trgu. Premoženje so sestavljali vrsta njiv, pašnikov (gmajn), travnikov, nekaj lokalnih poti, stavbišč in stavba. Poleg tega je soseska imela pravico do ribolova v Lavi, Ložnici, Godomlji in Vršci. Zemljišča so vsako leto dajali v zakup, prav tako ribolov in lovske pravice, in sicer praviloma za več let. Dohodke od premoženja so smeli uporabljati le za interese trga, ne pa za celo občino trga Žalec, in sicer za urejanje trga in poti, posipanje cest, vzdrževanje mostov, perišč. Nadalje so upravljali sejmišče in hmeljski nasad ter skrbeli za prižiganje svetilk na trgu. Leta 1891 je soseska trga Žalec na predlog Frana Robleka sprejela njegovo pobudo, da pod posebnimi pogoji soseski odstopi 800 sežnjev veliko zemljišče, ki leži med glavno cesto in pokopališčem, za potrebe sejmišča.

Sosedsko premoženje je upravljal odbor sedmih mož, ki so jih izvolili tržani. Tako so bili leta 1889 v odbor soseske imenovani: Janez Hausenbichler, France Šušterič, Rudolf Senica, Fric Vrečer, Fran Roblek, Janez Naraks in Alojz Herman. Izmed imenovanih so za načelnika soseske izvolili Frana Robleka, ki jo je vodil do konca leta 1893, pozneje je sodeloval le kot odbornik.

Karmen Kreže

Karmen Kreže