skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Hmeljarsko društvo

Napredni savinjski hmeljarji so leta 1880 ustanovili "Južnoštajersko hmeljarsko društvo v Žalcu", ki je predstavljalo pomembno stanovsko organizacijo z namenom po organiziranem in strokovnem hmeljarjenju.

Preberi več
Vanj se je Fran Roblek vključil že zelo zgodaj, postal odbornik in bil od leta 1911 do svoje smrti predsednik društva . Leta 1918 je društvo razširilo svoj delokrog na vso Dravsko banovino in od takrat se je imenovalo "Hmeljarsko društvo za Slovenijo". Društvo je prirejalo predavanja, t. i. "poučne shode" v najmanj 50 krajih. Poučevali in izobraževali so člane, kako pripraviti zemljo, kako in kdaj škropiti, kje dobiti najboljše sadike, kako obirati, sušiti in skladiščiti hmelj, da je najboljše kakovosti. Spodbujali so tudi udeležbo članov Hmeljarskega društva na raznih razstavah . Med tistimi, ki so posredovali strokovno izobrazbo s praktičnimi in teoretičnimi tečaji, je bil poleg neumornega tajnika in duše društva nadučitelja Antona Petrička  ter Josipa Širce in Vincenta Vabiča tudi Fran Roblek. Društvo je bilo med obema vojnama zelo dejavno, redno so objavljali članke v raznih časopisih , od leta 1930 dalje pa so izdajali svoje strokovno glasilo Slovenski hmeljar, pozneje Hmeljarski vestnik.
 
Od leta 1907 se je Fran Roblek kot predsednik podružnice Kmetijske družbe  posvečal tudi splošnim problemom savinjskih kmetovalcev.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

hmeljarstvo, POLITIKA, GOSPODARSTVO, 19. stoletje

Datum objave

06.12.2016 12:00

Zadnja sprememba

06.12.2016 11:51

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam