skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Družina Roblek je bila sorodstveno povezana s številnimi žalskimi družinami: Zottel , Žuža , Širca, Janič , Bergmann  ...

Preberi več
Fran Roblek se je rodil 28. junija 1865, bil je četrtorojeni in najmlajši otrok ter poleg treh sester, Frančiške, Ane in Marije, rojenih v letih 1861–1864, edini sin Franca Robleka (1833–1870) in Marije, roj. Žuža (1835–1917). Končal je nekdanjo realko v Celju, nato pa še Mahrovo trgovsko šolo v Ljubljani . Ko je odslužil enoletno vojaško službo v Zagrebu in postal rezervni oficir, se je vrnil na dom in kmalu prevzel veliko domače posestvo, ki je pogrešalo odločne vodilne roke, saj je njegov oče umrl v najlepši moški dobi.
 
Roblekov rod se v matrikah župnijskega urada v Žalcu omenja že v obdobju 1770–1823. Po nekaterih virih so bili predniki usnjarji in sedlarji in so šele pozneje postali kmetovalci, gostilničarji itd. Od nekdaj je bil njihov dom na levi strani Godomlje v vzhodnem delu trga. Danes je potok Godomlja v veliki meri speljan v kanale.
 
Oče Frana Robleka, Franc Roblek, je bil že l. 1864 izvoljen za župana trga Žalec in je bil med tistimi slovenskimi rodoljubi, ki so podpisali vabilo za žalski tabor, objavljen v "Novicah, gospodarskih, obrtniških in narodnih" avgusta 1868. 
Leta 1870 je oče Franc Roblek umrl zaradi pljučnice, ki jo je dobil kot prostovoljni gasilec pri gašenju požara na neki kmetiji v Veliki Pirešici. Zdaj je morala mati sama skrbeti za štiri otroke, veliko posestvo in gostilno. Kot umna kmetovalka je, kot nekaj drugih Žalčanov, sledila Janezu Hausenbichlerju in že v letih 1879–1880 zasadila prvi hmelj na svojih njivah.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

19. stoletje, hmeljarstvo, POLITIKA, GOSPODARSTVO

Datum objave

06.12.2016 12:00

Zadnja sprememba

06.12.2016 11:50

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam