skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Poslednji polet v Srbiji

Najbrž je bil tudi 22. avgust 1950 peklensko vroč, kot so vroči avgustovski dnevi v Srbiji. Za letalce je bil deloven dan in sam po sebi nič posebnega. 

Preberi več

Milan Borišek je na Orlu krožil okrog trdnjave nad Vršcem, za potrebe snemanja filmskega podjetja Avala. Ob 13.05 se je zgodila tragedija, Orlu se je prelomil zadnji del trupa in nesreča je bila neizogibna.

V uradnem poročilu je pisalo: 
»Do nesreče je prišlo zaradi zloma zadnjega dela trupa letala nekaj pred repom letala. Trup je na mestu preloma razpadel v drobne delčke, ki so se razleteli, kot da je prišlo do eksplozije. Nesrečo je povzročilo več dejavnikov, prelom letala so povzročila nihanja, ki so bila posledica prevelikih obremenitev zaradi hitrosti, spleta okoliščin v ozračju in zemljišča.«

Letalo je strmoglavilo in pokopalo Milana pod seboj. Svet letalstva se je zavil v črnino, Jugoslavija in Slovenija sta izgubili odličnega pilota in tekmovalca, Litija pa enega svojih najboljših športnikov.

Odšel je star 30 let.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Aleksandra Mavretič

Kontaktne osebe

Sonja Perme

Ključne besede

LETALSTVO

Datum objave

26.04.2020 22:07

Zadnja sprememba

25.04.2020 09:45

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam