MARIJIN LIST, verski mesečnik, je od izida, 8. decembra 1904, do februarja 1914 nosil naslov Nevtepeno poprijeta Devica Marija zmožna gospa Vogrska. Zatem se je preimenoval v Marijin list, dotedanji naslov pa se je umaknil v spodnji del naslovnice. Večino letnikov je uredil Jožef Klekl st., nekaj tudi bogojinski župnik Ivan Baša in polanski župnik Danijel Halas. Preberi več
V mesečniku se je zvrstilo več generacij pomembnih avtorjev. V prvem desetletju so tako mesečniku dajali slovstveno obliko zlasti Jožef Klekl st., Jožef Klekl ml., Ivan Slepec, Ivan Baša, Franc Rogač, v drugem desetletju pa Jožef Sakovič, Jožef Baša Miroslav in Jožef Radoha. Ti dve desetletji sta tudi slovstveno najplodnejši, saj v tem času Marijin list ni opravljal samo versko-vzgojne, ampak tudi določeno nacionalno-kulturno vlogo. Po letu 1919 pa ta pomen zaradi razmaha verskega in posvetnega časopisja izgubi in postane bolj ali manj verski mesečnik.

Kot že rečeno, je Marijin list nosil v letih 1904-1914 ime Nevtepeno poprijeta Devica Marija zmožna gospa Vogrska in pod tem imenom je tudi shranjen in dostopen na spletnem portalu Digitalna knjižnica Slovenije, medtem ko se številke od 1914-1941 najdejo pod imenom Marijin list.

Literatura:
Jesenšek, Marko: Oblikovanje publicističnega jezika v slovenskem panonskem jezikovnem prostoru. Poglavja iz zgodovine prekmurskega knjižnega jezika. Maribor: Mednarodna založba Oddelka za slovanske jezike in književnosti, Filozofska fakulteta 2013, str. 254-260.
Just, Franci: Med verzuško in pesmijo: poezija Prekmurja v prvi polovici 20. stoletja. Murska Sobota: Franc-Franc, 2000.
Kuzmič, Franc: Bibliografija prekmurskih tiskov: 1920-1998. Ljubljana: ZRC SAZU, Založba ZRC, 1999.
Škafar, Ivan: Bibliografija prekmurskih tiskov od 1715 do 1919. Ljubljana: Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 197