skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Marijin list (1904-1941)

MARIJIN LIST, verski mesečnik, je od izida, 8. decembra 1904, do februarja 1914 nosil naslov Nevtepeno poprijeta Devica Marija zmožna gospa Vogrska. Zatem se je preimenoval v Marijin list, dotedanji naslov pa se je umaknil v spodnji del naslovnice. Večino letnikov je uredil Jožef Klekl st., nekaj tudi bogojinski župnik Ivan Baša in polanski župnik Danijel Halas. Preberi več
V mesečniku se je zvrstilo več generacij pomembnih avtorjev. V prvem desetletju so tako mesečniku dajali slovstveno obliko zlasti Jožef Klekl st., Jožef Klekl ml., Ivan Slepec, Ivan Baša, Franc Rogač, v drugem desetletju pa Jožef Sakovič, Jožef Baša Miroslav in Jožef Radoha. Ti dve desetletji sta tudi slovstveno najplodnejši, saj v tem času Marijin list ni opravljal samo versko-vzgojne, ampak tudi določeno nacionalno-kulturno vlogo. Po letu 1919 pa ta pomen zaradi razmaha verskega in posvetnega časopisja izgubi in postane bolj ali manj verski mesečnik.

Kot že rečeno, je Marijin list nosil v letih 1904-1914 ime Nevtepeno poprijeta Devica Marija zmožna gospa Vogrska in pod tem imenom je tudi shranjen in dostopen na spletnem portalu Digitalna knjižnica Slovenije, medtem ko se številke od 1914-1941 najdejo pod imenom Marijin list.

Literatura:
Jesenšek, Marko: Oblikovanje publicističnega jezika v slovenskem panonskem jezikovnem prostoru. Poglavja iz zgodovine prekmurskega knjižnega jezika. Maribor: Mednarodna založba Oddelka za slovanske jezike in književnosti, Filozofska fakulteta 2013, str. 254-260.
Just, Franci: Med verzuško in pesmijo: poezija Prekmurja v prvi polovici 20. stoletja. Murska Sobota: Franc-Franc, 2000.
Kuzmič, Franc: Bibliografija prekmurskih tiskov: 1920-1998. Ljubljana: ZRC SAZU, Založba ZRC, 1999.
Škafar, Ivan: Bibliografija prekmurskih tiskov od 1715 do 1919. Ljubljana: Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 197

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam