skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Marija Marjeta Ham

Marija Marjeta Ham je živela z materjo v Savljah pri očetovih starših in sestri. Oče v Ljubljani ni dobil dela, zato se je zaposlil na Jesenicah, živel pa je v Radovljici. Ko je izbruhnila vojna, so mu svetovali, da ostane na Jesenicah, odkoder bo lahko prenašal partizansko pošto in informacije v Ljubljano. Njegova žena je nato pisma v otroškem vozičku pretihotapila čez blok v center Ljubljane. Preberi več
Gospa Marija Marjeta se spominja, da je njena mama dobila dovolilnico za prehod žice šele, ko je sama zbolela. Jeseni je namreč jedla nezrela jabolka in dobila hudo drisko, ki jo lokalni zdravnik ni mogel pozdraviti, zato jo je mama peljala v mesto. Prosila je italijanskega stražarja, naj jo spusti skozi blok in šla v Dečji dom k dr. Tavčarjevi, ki je nato poskrbela, da je mama, glede na zdravstveno stanje hčerke, takoj dobila dovolilnico za reden prehod. Mama je temu vojaku kasneje v zahvalo nesla škatlo jajc, vendar jih je odklonil, rekoč da "bambina" bolj potrebuje jajca kot on. 

Doma so imeli velik vrt. Zelenjavo so tako pridelovali doma in stara mama jo je hodila prodajat na tržnico v Šiško. Nekoč, to je bilo že v času nemške okupacije, so na bloku v vozičku našli granato. Nastala je zmeda. Na srečo je neka soseda, ki se je vračala iz mesta, prišla družini povedati, kaj se je zgodilo. Z mamo sta takoj odšli na blok. Na srečo se je vse dobro končalo, saj so stražarji verjeli, da je bila granata podtaknjena.

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Anja Frković Tršan

Ključne besede

druga svetovna vojna, LJUBLJANA, SPOMINI

Datum objave

14.08.2014 12:46

Zadnja sprememba

22.08.2014 21:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam